25 грудня чи 7 січня: коли українцям відзначати Різдво?

26 Грудня 2018, 00:45

Чи треба переносити святкування Різдва в Україні?

На хвилі ейфорії щодо отриманням томосу, в Україні активніше заговорили про перенесення дати святкування Різдва — «як у всьому світі». Проте предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, зокрема, вважає: Україна поки не готова до негайного перенесення святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня. Мовляв, цю ідею втілювати у життя потрібно, але поступово, аби не внести розкол у Церкву.

То ж чи потрібно нам відзначати Різдво разом із більшістю християнського світу? Як міг би виглядати процес перенесення святкування на нову дату? Про це  «Вголос» питав у завідувачки відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмили Филипович і релігієзнавця, професора, доктора філософських наук Олександра Сагана.

Чи треба переносити святкування Різдва в Україні на 25 грудня?

Людмила Филипович:

У перспективі — поза сумнівом. Тим більше, що частина християн (римо-католики і протестанти) в Україні вже й так Різдво святкують 25 грудня. Але це питання варто було б актуалізувати пізніше. Бо зараз нам треба зберегти у суспільстві стабільність. А вона трохи похитнулась у зв’язку з об’єднанням Церков. Для перенесення має бути спільне рішення. Адже зараз у межах Об’єднаної церкви може початися розбрат і різні дестабілізаційні рухи.

Олександр Саган:

«У світі, крім нас, усього чотири православні церкви святкують Різдво 7 січня»

Якби зараз ініціювали рішення про перенесення Різдва, воно було б доцільним і логічним. Бо Константинополь святкує 25 грудня. Й узагалі: у світі, крім нас, всього чотири православні церкви святкують Різдво 7 січня: Єрусалимська, Російська, Сербська та Грузинська. І коли весь православний світ відсвяткував Різдво 25 грудня, ми чекаємо ще два тижні. Причому таким чином ми ще й пов’язуємо себе з Росією.

Читайте також: В Україні після отримання Томосу зміниться дата святкування Різдва 

Та й 7 січня у нас немає якогось чіткого богословського чи сакрального характеру. Просто так склалося через давньоукраїнську та російську традицію. Хоча, до прикладу, у Канаді досі ще є окремі громади, які святкують Різдво 7 січня. Але це у них — як етнозберігальний фактор, що дозволяє громаді не розчинитися. У нас же такої проблеми немає.

Скільки часу потрібно для повноцінної реалізації такого рішення? 

Людмила Филипович:

Українці дуже консервативні, тому для того, аби в нашій країні усі святкували Різдво 25 грудня, потрібно років 25…30. А це ціле покоління. Хоча половина православного світу вже святкує за європейськими традиціями — за юліанським календарем. А ми все ще плентаємося позаду. Бо до нас усе доходить на 25…30 років пізніше. І це рішення, напевно, також «прийде» пізніше. Хоча може статися все, що завгодно.

Однак важливе інше: українці втратили сакральну сутність цього свята. 25 грудня чи  7 січня більшість українців, думаєте, згадує про Різдво Христове? Ні. Тільки стіл накривають і гостей запрошують. Тому для початку варто було б повернути зміст цього свята.

Олександр Саган:

Зміниться покоління українців — і вже нове буде сприймати цей порядок і новий календар як органічний. Не буде якогось несприйняття. Бо святкування Різдва 25 грудня — органічніше. І для сучасного світу більш прийнятне.

Причому багато проблем виникає із тим, що українці під час посту зустрічають Новий рік. А ця подвійність не сприяє зростанню релігійності. Хоча греко-католики, до прикладу, навіть офіційно перервали різдвяний піст і зробили перерву. Аби не було цієї подвійності: коли людина нібито постить і водночас урочисто і гучно святкує Новий рік. Бо це неприйнятно для віруючої людини. Православні ж роблять вигляд, що нічого такого не відбувається.

Які наслідки може мати таке рішення для України й її громадян?

Людмила Филипович:

Нічого надзвичайного не станеться. В Україні просто стане на один святковий день менше. Але це у випадку, якщо святкування Різдва у нашій державі перенесуть через років 30. Та якщо це зроблять просто зараз, наслідки будуть негативними. Це лише збурить українське суспільство. А воно й так здисоноване на релігійному ґрунті. Причому буде додаткове підґрунтя, коли нас московити звинувачуватимуть у руйнуванні традиції.

Олександр Саган:

«Румунська церква переходила на нову дату святкування майже 15 років»

Із часом в Україні все одно святкуватимуть Різдво 25 грудня. Та цей перехід має бути не надто стрімким. На першому етапі переходу більшість українців святкуватиме Різдво 7 січня, але Церква мала б дати можливість також і тій частині українців, які хочуть святкувати 25 грудня, це зробити без проблем. А кожна сім’я вже вирішуватиме, як їй краще. Я особисто знаю багато українських сімей, які вже давно Різдво святкують 25 грудня.

Причому це жодним чином не позначиться на інших святах. Єдине, що піст закінчиться 25 грудня і новорічні святкування будуть не у час великого посту, та й ще у найбільш строгий час. І віруюча людина не розриватиметься між святкуванням у родині і тим, що відповідно до постулатів віри цього робити не можна.

От Румунська церква переходила на нову дату святкування майже 15 років. На першому етапі відзначали обидві дати: і 25 грудня, і 7 січня — хто як бажав. Старше покоління, звісно, святкувало за старим стилем, а молодь — за новим. Але з часом відбулася зміна поколінь і спокійно без ексцесів і заперечень уся країна перейшла на новий стиль. Тому, думаю, що Україна теж повинна вибрати такий шлях.

Джерело:

Вголос

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!