Штрафи та звільнення: за неповагу до української мови каратимуть

180,9 т.
Штрафи та звільнення: за неповагу до української мови каратимуть

В Україні посадових осіб за неповагу до державної мови звільнятимуть з роботи, а держустанови — штрафуватимуть.

Про це розповів у ефірі ObozTV віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, коментуючи новий закон про державну мову, який Верховна Рада має розглянути у другому читанні.

На питання, чи планується для порушників мовного закону кримінальна відповідальність, Кириленко відповів: "Неповага до мови є неприпустимою з точки зору норм цього закону, але кримінальної відповідальності не передбачено. Замість цього передбачена адміністративна відповідальність у вигляді санкцій і штрафів. Спочатку може бути попередження посадовим особам за порушення закону".

Читайте: ''Російською нехай розмовляють вдома'': нардепам підготували сюрприз

Віце-прем'єр повідомив, що законом буде створено посаду уповноваженого з питань державної мови. До уповноваженого будуть надходити скарги щодо того, що службові особи під час виконання своїх обов'язків не використовують українську мову всупереч чинному законодавству.

"Якщо ця скарга буде офіційно зареєстрована, відбудеться перевірка. Якщо скарга буде обґрунтована і це підтвердиться, посадова особа отримає попередження на перший раз. Якщо посадова особа попадеться вдруге — це вже неповага до державної мови, адже він отримує гроші з держбюджету, діє від імені держави, але мову цієї держави не поважає і не застосовує. Тоді можуть діяти штрафні санкції", — пояснив він.

Кириленко уточнив, що штрафи будуть стосуватися не посадових осіб, а установ і організацій.

"А питання держслужбовців, які нехтують мовним законом, розглядатиме комісія вищого корпусу державної служби або інші відповідні установи відповідно до закону про держслужбу", — зазначив віце-прем'єр.

Читайте: Ще одна область України відмовилася від російської мови: що це означає

На питання щодо суми штрафів Кириленко відповів:

"Це друге читання, все може змінюватися. Але якщо це повторне порушення і попередження не спрацювало, то це штраф від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів, тобто 5100-6400 грн... Держава буде серйозно ставитися до тих, хто порушує мовне законодавство".

Як повідомляв ObozTV, на початку 2019 року Україна отримає новий закон про державну мову. Документ передбачає створення комісії з питань української мови, посади уповноваженого з питань мови, а також відкриття безкоштовних курсів для її вивчення.

Закон регулює використання української мови в усіх сферах суспільного життя — на телебаченні, радіо, у друкованих ЗМІ, судочинстві, діяльності установ і органів влади, в рекламі.

Підсумки дня з Вадимом Колодійчуком дивіться щодня по буднях о 17:30 на ObozTV.