Суспільство

У відрядженні не була, за розірвання дружби з РФ не голосувала: як заяви Тимошенко розбилися об регламент ВР

У відрядженні не була, за розірвання дружби з РФ не голосувала: як заяви Тимошенко розбилися об регламент ВР

6 грудня 2018 року увійде в історію не лише як день, коли Верховна Рада ухвалила закон №0206 про припинення дії Договору про дружбу з Російською Федерацією. А й як чергова демонстрація лицемірства деяких політиків.

“Відрядження” Тимошенко

Лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко традиційно прогулює засідання Ради під час голосувань за закони, які засуджують агресію Росії проти України та інших країн. 6 грудня не стало виключенням — політик за кілька днів до того відбула “з відрядженням” до США, де проводила зустрічі з “важливими людьми”.

Звичайно, Тимошенко знала про історичне голосування, але послалася на те, що нібито її приватна поїздка у США, яку вона чомусь назвала “відрядженням”, була заздалегідь погоджена і скасувати її не було жодної можливості. Також лідерка “Батьківщини” повідомила, що звернулася до голови парламенту Андрія Парубія з проханням зарахувати її голос та голоси народних депутатів, які відбули з нею до Вашингтону — Григорія Немирі та Сергія Власенка.

Таким чином, Тимошенко публічно визнала, що знала про дату голосування, але приватні політичні інтереси поставила вище за державні справи.

Екс-прем’єрка запевняла, що полетіла у Вашингтон “для формування нових систем безпеки та гарантій Україні з боку Сполучених Штатів Америки”. При цьому експерти та екс-чиновники, з якими зустрічалася Тимошенко для “формування нових систем”, в силу своїх посад жодним чином не могли впливати на політику Білого дому або Конгресу, а тим більше — щось гарантувати Україні. Єдиним “важковаговиком”, який прийняв українську нардепку, став спецпредставник Держдепу США Курт Волкер. Проте вартим уваги результатом їхньої зустрічі стало лише спільне фото. Зазначимо, що через два тижні після закордонного вояжу Тимошенко, Волкер вчергове відвідав Україну, тож лідерка фракції могла зустрітися з ним, наприклад у Києві, де той проводив зустріч із українськими політиками.

Наголошуємо, що ця поїздка у США не може вважатися відрядженням — ніяких функцій і завдань, як офіційний представник законодавчої влади України, Тимошенко не виконувала. Це “Прямому” підтвердили і в Апараті Верховної Ради.

Лицемірство Тимошенко

У день голосування у мережі були опубліковані заяви від імені Тимошенко, Немирі та Власенка з проханням врахувати їхню позицію щодо голосування про закон №0206.

“…ми заздалегідь звернулися до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з офіційним проханням врахувати наші голоси як подані “за” припинення дії Договору про дружбу з Російською Федерацією. Публікую відповідні заяви”, – написала на своїй сторінці у Facebook лідерка фракції.

Але фейсбучна щирість Тимошенко під великими сумнівом: як дуже досвідчений політик та парламентар, вона не могла не знати, що зараховування голосу нардепа за його фізичної відсутності у сесійній залі не передбачено Регламентом Верховної Ради або жодним іншим документом.

Як повідомили “Прямому” в Апараті ВРУ, голоси народних депутатів зараховуються виключно на підставі результатів особистого голосування у системі “Рада”.

“Відповідно до Регламенту Верховної Ради України та інших нормативних документів, якими керується у своїй роботі Апарат Верховної Ради України, підсумки голосування народних депутатів України висвітлюються як на інформаційному табло в залі засідань Верховної Ради, так і на офіційному веб-сайті Верховної Ради України виключно на підставі результатів особистого голосування, отриманих за допомогою електронної системи “Рада”, – розповіли в Апараті ВР.

Більше того, історія українського парламенту не знає прикладів, коли на прохання депутата були внесені зміни в уже проголосовані документи.

За інформацією Управління комп’ютеризованих систем Апарату ВРУ, випадків, коли на прохання нардепів, що були фізично відсутні у залі засідань, але просили врахувати їхні голоси, зафіксовано не було взагалі. Внесення будь-яких змін до електронної бази даних системи “Рада” технічно унеможливлено.

Отже, закликавши спікера парламенту зарахувати голосу відсутніх депутатів, Тимошенко не лише намагалася пошити в дурні власний електорат, а й змусити Парубія вчинити порушення закону. Очевидно, що лідерка фракції розуміла, що врахувати її голос за закон про припинення дії Договору про дружбу між Україною та РФ не можливо ні з технічного боку, ні з морально-етичного.

Коли настає час підтвердити гучні заяви справами у парламенті — лідерка фракції щоразу знаходить важливі невідкладні справи поза стінами Верховної Ради України.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.