Чоловіки, які роздяглися перед Тарасом Шевченком, щоб увійти в історію

Першим натурником для Тараса Шевченка став Тарас Малишев. Вони познайомилися, коли поет ще був кріпаком. Саме його Тарас малював щоб стати студентом Петербурзької академії мистецтв.

ТАРАС МАЛИШЕВ

У 1830-х господар прилаштував Малишева натурщиком в Академію, де той працював півстоліття. Він був не тільки міцним і добре складеним, але і досить освіченим і товариським. Тезки швидко зійшлися на грунті загального селянського минулого.

МАРТІАН

Бородатого Мартіана дослідники впізнають на навчальних етюдах Шевченка: “Натурник”, “В натурному класі Академії мистецтв і інші ескізи і нариси”, “Натурники і учні Академії мистецтв”.

Він також позував для етюду “Натурники” — на папері зображено, як двоє чоловіків борються в напруженій позі. Скоріш за все другою моделлю був Малишев.

СТЕПАН

Ще одного натурника Академії мистецтв можна побачити на етюді Тараса Шевченка “Гіпсові зліпки. Натурник Степан. Замальовки”. Ім’я моделі встановили мистецтвознавці.

САЗОН ЛУКАШ

Сазона Лукаша не знайшли на картинах Шевченка, але дослідники впевнені, що Тарас його малював. Вони були хорошими друзями.

Лукаш був вихідцем з Полтавської губернії, високим, дужим. Він був освіченим, мав феноменальну пам’ять, знав багато цікавих історій, добре грав на бубні і сопілці. Він працював натурником коли не воював у російсько-турецькій війні, там же і отримав серйозне поранення ноги. Рана не давала йому стояти в одній позі і він став швейцаром.

Лукаш був дуже схожий Шевченка. Після його смерті він позував Володимиру Беклемішеву для першого в Україні пам’ятника Тарасу Григоровичу.

ШЕВЧЕНКА – НАТУРНИК

Малишев згадує, що Шевченко теж одного разу позував, правда, в одязі. У 1860 рік Микола Піменов зліпив з нього бюст у натуральну величину. Вийшло досить правдоподібно, але з незрозумілої причини скульптор не зважився відлити роботу в бронзі і показати на виставці. На жаль, бюст загубився.

Джерело: видання “Знай”

1 Comment

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *