Камбек Насірова: хто сяде у крісло голови ДФС

Камбек Насірова: хто сяде у крісло голови ДФС

Середа, 12 грудня 2018, 10:20 -
УНІАН
Що означає рішення суду про поновлення Романа Насірова на посаді головного податківця країни і якими можуть бути його наслідки.

Листопад 2017 року. Відсторонений глава Державної фіскальної служби Роман Насіров заявляє, що продовжує залишатися керівником ДФС і планує вийти на роботу після того, як суд скасує рішення Кабміну про його відсторонення "в силу незаконності".  

Тоді в це складно було повірити. Судовий процес над Насіровим став найгучнішою подією минулого року.

Сам він після подій з його затриманням в лікарні і доставленням до суду перетворився на учасника "реаліті-шоу", за яким стежила вся країна. За ті кілька днів Насіров став найупізнаванішим головою податкової.

Здавалося, що після таких скандальних подій його шанси повернутися на посаду дорівнювали нулю.

Реклама:

Проте минає рік, і Насіров знову опиняється на перших шпальтах ЗМІ. Причина — рішення Окружного адміністративного суду Києва, який поновив його на посаді голови ДФС.

Як це стало можливим і чи може Насіров повернутися у крісло головного податківця, пояснює ЕП.

Як все починалося

2 березня 2017 року у клінічній лікарні Державного управління справами "Феофанія" представники НАБУ вручили Роману Насірову підозру.

Голову ДФС звинувачували у тому, що він протягом 2015-2016 років давав вказівки територіальним органам відомства ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу.

У справі фігурували ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест" і ТОВ "Надра геоцентр". Їх правоохоронці пов'язували з народним депутатом Олександром Онищенком, який влітку 2016 року втік з країни.

Попри ажіотаж, який викликав судовий процес, Насіров тривалий час залишався відстороненим, а не звільненим. Останнє можна було зробити через рішення суду, але формальних підстав для цього не було: вина очільника ДФС ще не була доведена.

Проте Олександр Данилюк, який тоді очолював Міністерство фінансів, знайшов інший спосіб звільнення Насірова. У січні 2018 року міністр вніс на засідання Кабміну подання про звільнення Насірова на підставі інформації про наявність у нього громадянства Британії.

Читайте також
"Справа Насірова". Хроніки одного суду
100 мільйонів за Насірова. Мало чи багато?

Насіров назвав такі дії незаконними. За його словами, підтвердження з британського посольства "ніхто не бачив", а звинувачення Данилюка — безпідставні. Тоді ж Насіров поскаржився на Данилюка у Генпрокуратуру.

На початку 2018 року Кабінет міністрів таки звільнив Насірова з посади очільника ДФС, призначивши в. о. глави відомства заступника керівника служби Мирослава Продана.

Проте днями стало відомо, що Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним розпорядження уряду про звільнення Насірова з посади голови ДФС.

У повідомленні суду зазначається, що такої підстави, як подвійне громадянство, для звільнення Насірова недостатньо.

Також суд ухвалив, що ДФС повинна заплатити Насірову 183,3 тис грн "за час вимушеного прогулу" і компенсувати йому видатки із сплати судового збору у розмірі 704 грн.

Рішення суду 

 
натисніть для збільшення

Не перший кейс

Позиція уряду та антикорупційних органів зводиться до одного: офіційного рішення суду поки не бачили, тому без деталей. "Уряд і ДФС готують апеляцію і будуть оскаржувати це рішення", сказала ЕП міністр фінансів Оксана Маркарова.

Юридична частина історії у віданні Мін’юсту.

Відповідно до рішення суду і на вимогу виконавчої служби Кабмін повинен ухвалити акт про поновлення Насірова на посаді. Скільки часу може для цього знадобитися, поки що невідомо, але чекати такого акта від Кабміну навряд чи варто.

Представник прем'єра Володимира Гройсмана в парламенті Вадим Денисенко повідомив, що уряд оскаржуватиме поновлення Насірова на посаді і подаватиме апеляцію. Рішення уряду про звільнення Насірова, за його словами, "абсолютно законне".

"Якщо Романа Насірова справді поновили на посаді, прокурори в наступному судовому засіданні подаватимуть клопотання в межах кримінально-процесуального кодексу про вжиття заходів для відсторонення від посади до вироку суду", заявив голова САП Назар Холодницький.

Однак, за його словами, в Антикорупційній прокуратурі ще не бачили рішення суду.

Закон про держслужбу визначає вісім підстав для звільнення держслужбовця.

Зокрема — втрата права на державну службу або його обмеження, закінчення терміну призначення на посаду, за ініціативою державного службовця або за згодою сторін.

Також серед підстав — обставини, що склалися незалежно від волі сторін, ініціатива органу, що призначив, незгода державного службовця залишатися на держслужбі через зміну її істотних умов (оплати праці, умов роботи), досягнення 65-річного віку та люстрація.

Сам Насіров твердо налаштований на продовження роботи в ДФС.

"Є рішення суду, обов'язкове до виконання. До речі, з ухваленням цього рішення суд дуже сильно затягнув з невідомих причин. Я чекаю від Кабміну документального оформлення судового рішення, тобто розпорядження Кабміну про поновлення мене на посаді і продовжую роботу", сказав він у розмові з ЕП.

Насіров уточнив, що варіант апеляції справді можливий, Кабмін може піти цим шляхом, але апеляція, стверджує він, не може зупинити рішення суду.

Рішення суду щодо поновлення Насірова не перший такий випадок в історії кадрових перестановок на держслужбі в цілому та в ДФС зокрема.

У 2015 році прем’єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював звільнення тодішнього заступника Насірова з питань митного напрямку Констянтина Лікарчука.

Подання про звільнення було ініційоване на фоні жорсткого конфлікту між Лікарчуком та Насіровим за контроль над митницею. Градус конфлікту підвищували і наполягання Лікарчука вивести митницю з-під контролю ДФС.

Після звільнення Лікарчук подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, у якому звинуватив Кабмін та ДФС у безпідставному звільненні з посади. Суд задовольнив його позов, але після цього Лікарчук подав заяву про відставку.

Що далі

Відновлення Насірова на посаді ніяк не пов'язане з кримінальними справами проти нього, ініційованими НАБУ. Це рішення стосується лише спору в рамках законодавства про державну службу і трудових відносин.

Чому Насірова поновили на посаді? Опитані ЕП юристи допускають, що звільнення могло відбутися з порушеннями.

"Після відкриття кримінального провадження слідчі органи мають право ініціювати перед судом питання про відсторонення підозрюваного від посади. Однак у випадку з Насіровим вони цим правом не скористалися, це зробив Кабмін, але на іншій підставі", зазначає керівний партнер АБ "Радзієвський та партнери" Юрій Радзієвський.

Як уже зазначалося, подання вніс Данилюк на підставі інформації про подвійне громадянство.

"Кабмін має право оскаржити рішення суду, однак за нормами Кодексу адміністративного судочинства воно підлягає негайному виконанню", пояснює Радзієвський.

За словами юриста, це відрізняє його від інших справ, наприклад, коли йдеться про оскарження податкових штрафів. "У даному випадку апеляція не призупиняє рішення суду. Тобто Насіров має повне право вийти на роботу", каже юрист.

За словами старшого партнера ЮФ "Ілляшев та партнери" Романа Марченка, історія з Насіровим показовий приклад кадрової зміни на держслужбі "за принципом політичної доцільності".

"Якщо звільнення відбулося з порушенням процедур, і суд ці порушення виявив, то у суду просто не було вибору — він мусив ухвалити рішення про поновлення. Фактичне повернення Насірова на роботу навряд чи відбудеться. Скоріше за все, буде повторне відсторонення", зазначає Марченко.

Крапку в цьому питанні, ймовірно, пізніше поставлять апеляційний суд та Верховний Суд.

"Держава повинна стежити за дотриманням законів і не порушувати їх. Не можна жити тут за законом, а тут за гаслами", додає Марченко.

Юрист вказує на ще одне можливе юридичне порушення. Подання про звільнення внесла неуповноважена особа міністр фінансів, хоча згідно з положенням про ДФС вносити подання повинен прем’єр-міністр за пропозицією міністра.

"Ситуація, коли провина у корупційних злочинах не доведена, а міністр фінансів вносить подання на звільнення, схожа на політичний мотив. З практики компанії "Ілляшев та партнери" у ЄСПЧ можу твердо сказати: якщо ця справа дійде до Страсбурга, такі "політичні" мотиви точно не будуть схвально сприйняті суддями", резюмує юрист.

Що буде з ДФС

Вже майже півтора року, з моменту відсторонення Насірова, ДФС залишається без повноцінного керівника.

Зараз обов'язки голови служби виконує Олександр Власов. Його попередник Продан написав заяву про звільнення за власним бажанням. САП підозрює Продана у незаконному збагаченні під час перебування на посаді в. о. очільника ДФС.

Тимчасом Маркарова готує нову концепцію реформи ДФС, яка передбачає поділ митного та податкового напрямків. Після цього глава Мінфіну планує оголосити конкурси на посади очільників кожного напрямку.

"Проект концепції реформи ДФС готовий. Протягом місяця разом з постановою про початок процесу винесемо концепцію на затвердження Кабміну. Після її затвердження зможемо оголосити конкурси", сказала Маркарова.

Проте історія з поновленням Насірова на посаді може негативно вплинути на бажання потенційних кандидатів взяти участь у конкурсі.

Реклама: