Суд зобов'язав ЦПК видалити всю інформацію про Мартиненка

Вівторок, 11 грудня 2018, 11:30

Печерський суд повністю задовольнив позов екс-нардепа Миколи Мартиненка до Центру протидії корупції щодо видалення всієї інформації та згадок про нього з Реєстру національних публічних діячів.

Про це повідомляє ЦПК.

Зазначається, що активісти вважають рішення суду наступом на свободу слова та планують оскаржувати його.

"Рішення Печерського суду створює прецедент подавати аналогічні позови й на журналістів, які висвітлюють те чи інше судове засідання у кримінальних справах відносно пана Мартиненка (або будь-якого іншого)", - заявила виконавча директорка ЦПК Дар’я Каленюк.

"Вони тепер стають потенційними "мішенями" і їх теж можна буде зобов’язати видалити згадки публічних осіб з публікацій", - додала вона.

Адвокат ЦПК Олексій Бойко зазначив, що законодавство України чітко встановлює, що будь-хто може вільно використовувати та поширювати публічну інформацію у формі відкритих даних з посиланням на джерело, що й робить Центр протидії корупції у реєстрі публічних осіб pep.org.ua.

Повідомляється, що Мартиненко звернувся до Печерського районного суду Києва з позовом до громадської організації "Центр Протидії Корупції" про захист немайнових прав на використання імені та недоторканності ділової репутації у червні 2018 року.

У позові Мартиненко звинувачує ЦПК у нібито незаконному використанні його імені в контексті розслідувань кримінальних правопорушень та корупційних оборудок, де його вина чи участь ще не встановлені судом.

Активісти пояснюють, що йдеться про досьє Мартиненка, розміщеного у відкритому Реєстрі національних публічних діячів — базі даних, розробленій громадською організацією.

Вона допомагає банкам ідентифікувати публічних діячів серед своїх клієнтів і містить понад 30 тисяч документально підтверджених записів, зокрема, про українських політиків, керівників органів прокуратури, голови та судді Конституційного та Верховного судів, голів апеляційних судів та високопоставлених силовиків.

У позові політик наводить цитати з фабул судових ухвал про його зв’язки з офшорними компаніями, через які, як встановлено детективами НАБУ, здійснювалися фінансові оборудки.

"Це, на думку колишнього нардепа, паплюжить його ділову репутацію. Тому він вимагає видалити його досьє та заборонити ЦПК публікувати інформацію про кримінальні провадження або інформацію про корпоративні права зі згадкою його імені", - повідомляють у ЦПК.

Там зазначають, що саме НАБУ та САП вже неодноразово оприлюднювало інформацію стосовно ходу досудового розслідування справи Мартиненка, а сам він давав інтерв'ю стосовно кримінальних проваджень щодо нього.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Мартиненка в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП "СхідГЗК" при закупівлі уранового концентрату.

За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, у яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 млн доларів збитку.

Обвинуваченим інкримінують заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК), легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 КК) та створення злочинної організації (ч.1 ст.255 КК).

22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів з фракції "Народний фронт" та міністрів.

Під час засідання 5 листопада детектив НАБУ намагався вручити Миколі Мартиненку виклик на допит у якості свідка за запитом прокуратури Чехії. Екс-нардеп відмовився брати повістку та кинув її на підлогу.

Читайте також: "Ядерне збагачення Миколи Мартиненка".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News