Київська поліція урочисто відзначила 30-річчя радянського ОМОНу й “Беркута”. ФОТО

 

Столична поліція офіційно відзначила 30-річчя створення полку поліції особливого призначення м. Києва – колишнього ОМОНу й “Беркута”.
Як передає “Новинарня“, про урочистості 7 грудня повідомив відділ комунікації поліції Києва.

Як відомо, 5 грудня 1988 року в системі МВС УРСР було віддано наказ про організацію загонів міліції особливого призначення (ЗМОП, рос. ОМОН – “отряд милиции особого назначения”).

Загони ОМОН у Радянському Союзу почали створювати у великих містах з осені 1988 року – коли почали наростати антирадянські, націоналістичні настрої в суспільстві, зокрема в союзних республіках посилювалася боротьба за незалежність, і в комуністичної влади зростала потреба в силовій протидії масовим акціям.
Тоді було сформовано загони ОМОНу в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та Одесі.

Після розпаду СРСР і проголошення незалежної України, на базі загонів ОМОН було створено підрозділ “Беркут”. Він найбільше проявив свою жорстокість на службі режиму проросійського президента Януковича в період Революції Гідності, коли були побиті і скалічені сотні учасників протестів, а десятки були вбиті руками “беркутівців”.
У 2014 році новий глава МВС Арсен Аваков формально розформував “Беркут”, однак у поліції визнають, що ППОП (полк поліції особливого призначено) є продовженням “Беркута”. Символіка ППОП дуже подібна до “беркутівської”.

“На урочистості з цієї нагоди запросили засновників підрозділу та пенсіонерів служби. Кращим співробітникам та переможцям турніру з рукопашного бою, проведеного на честь загиблого колеги Руслана Кушніра, начальник поліції Києва Андрій Крищенко вручив цінні подарунки та відомчі відзнаки”, – зазначили в прес-службі ГУ НП.

(Ідеться про колишнього “беркутівця”, учасника боротьби проти Майдану Руслана Кушніра, який надалі став охоронцем нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука та загинув під час замаху на політика.)

Фоторепортаж прес-служби ГУ НП Києва:

30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ 4 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ Куликов Фацевич 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ 1 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ 2 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ нагороди 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ 5 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ Андрій Крищенко 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ Фацевич 30-річчя ОМОН - Беркут - ППОП Київ 6
<
>

Підрозділ також привітали заступник голови Національної поліції України, ветеран АТО Олександр Фацевич та перший командир київського ОМОНу, багаторічний командир “Беркута” Анатолій Куликов, який очолював загін 11 років (його називають одним з “ідеологів” “Беркута” і тим, хто “зупиняв машину кольорових революцій в Україні”).

На оприлюднених фото видно, що генерал Куликов вручає відзнаки теперішнім співробітникам підрозділу.

Як зазначили в прес-службі, поліцейські вшанували хвилиною мовчання загиблих під час виконання службових обов’язків працівників та згадали будні підрозділу.

“Головне у вашій щоденній праці – бути вірними присязі, впевненими в собі, відчувати дружнє плече, гідно нести службу і проявляти спокій та витримку”, – заявив голова ГУ НП Києва Андрій Крищенко.

Читайте також:
У музеї Нацгвардії України її пращурами названо НКВС

У Києві ветерани КВІРТУ відзначили ювілей училища
під радянським прапором. ВСП перевіряє

92 омбр ЗСУ відгуляла 100-річчя 1-ї Тульської дивізії.
Де загубилися накази ГШ і МО про заборону?

У харківській поліції пояснили, чому “беркутівці”,
які ходять під слідством, пройшли атестацію і служать далі

“Беркутівець”, який розганяв Євромайдан,
працює помічником у нардепа з “НФ” Дейдея

Із київської поліції вигнали співробітника, який пропагував символіку “армії ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна