Контрактники ЗСУ мають право на дві зарплати. Не дякуйте

 

автор: Дмитро Лиховій

Чи правда, що при укладенні контракту на службу у Збройних силах України за військовим мають зберігати його зарплату на попередній – цивільній – роботі?

Про це “Новинарню” запитують деякі військовослужбовці, і ми відповідаємо: виявляється, так!

У чинному законодавстві є така норма. Вона збереглася від мобілізованих, однак поширюється і на контрактників. Хоча мало хто її використовує на практиці. Але, якщо про неї знати, можна під час служби в ЗСУ отримувати дві зарплати – армійську та цивільну. І ми знайшли одного такого військовослужбовця, який, завдяки знанню законодавства, щомісяця отримує на картку дві заробітні плати. Утім, про все по порядку…

Отримавши запитання про “дві зарплати” для “контрачів”, “Новинарня” звернулася із запитом до ГО “Юридича сотня”, яка спеціалізується на наданні правової підтримки військовослужбовцям.

Що каже закон

  • Чи зберігається місце на попередній цивільній роботі для громадянина України, який підписує контракт із ЗСУ?
    Чи зберігається заробітна плата для такої особи на попередній роботі?

Наталя Шумінська, юрист

Так, відповідає юристка ГО “Юридична сотня” Наталя Шумінська.

Збереження робочого місця за громадянами України, які підписують контракт із ЗСУ, відбувається згідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, де вказується, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Такі гарантії зберігаються і за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Часовими рамками збереження робочого місця та виплата такого середнього заробітку не обмежується.

“Сама стаття 119 змінювалась близько десятка разів за період з початку проведення антитерористичної операції по сьогоднішній день, і раніше такі [часові] обмеження в статті 119 були встановлені. Для прикладу, середній заробіток на цивільній роботі за військовослужбовцями зберігався лише протягом одного року, оскільки мобілізація тривала саме один рік. Але згодом таке обмеження в строках виплати було знято, і станом на сьогоднішній день заробітна плата зберігається не лише за мобілізованими особами, а і за тими, хто уклав контакт про проходження військової служби”, – зазначає юрист.

Фактично це означає, що особа має право на дві зарплати одночасно, цивільну та в ЗСУ, свідчить юрист.

Також за такими особами зберігається і право на щорічну відпустку на цивільній роботі.

  • Який розмір зарплати, яку має отримувати за місцем цивільної роботи контрактник?

Розрахунок середньої офіційної заробітної плати відбувається в порядку, який зазначений у Постанові Кабінету Міністрів від 08.02.1995 №100 “Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати”.

Обрахування здійснюється за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата. В даній ситуації такою подією буде день зарахування до списків особового складу військової частини особи, яка уклала контракт про проходження військової служби.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час, а якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, то середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

При цьому в постанові також чітко вказується, які кошти включаються до обрахування – це як основна заробітна плата, так і різного роду доплати та надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років, тощо). Не враховуються виплати за виконання окремих доручень, або ж одноразові виплати, такі як компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, компенсаційні виплати на відрядження і переведення, тощо.

  • Які кроки має зробити громадянин перед вступом на контракт до ЗСУ, щоб отримувати забезпечення на старій роботі на час служби у війську?

Для того, щоб зберегти робоче місце та середній заробіток на цивільній роботі, працівникові необхідно подати заяву у відділ кадрів про увільнення від виконання посадових обов’язків, а також надати документальне підтвердження факту вступу на військову службу. Наприклад, таким підтвердженням може слугувати копія контракту.

  • Чи можна оформити зарплату на старій роботі “заднім числом”, уже служачи певний час на контракті в ЗСУ?

Ні. Оформити зарплату на старій роботі “заднім числом”, уже служачи певний час на контракті в ЗСУ, неможливо.

  • Чи є відомості про те, наскільки широко реалізується така норма законодавства -про “дві зарплати”?

Точної статистики реалізації вищезгаданих норм закону на практиці немає. Проте в “Юридичній сотні” вважають за необхідне зазначити, що на сьогоднішній день існує проблема із відшкодуванням середнього заробітку особам, які уклали контракт про проходження військової служби, із держбюджету.

“Станом на сьогодні таке відшкодування або не здійснюється взагалі, або ж виплачується із кишені самого роботодавця, оскільки у 2018 році коштів на компенсацію роботодавцям у держбюджеті не закладено. В результаті чого вищезгадана ситуація часто стає причиною постійних конфліктів між роботодавцями та працівниками [які йдуть на контракт у ЗСУ], а також причиною звільнень таких працівників [із цивільної роботи]”, – пише Наталя Шумінська.

Контрактники, які отримують дві з/п, існують

Конкретний приклад того, що дві зарплати на контракті в ЗСУ отримувати можливо – киянин Дмитро Іванов.

Дмитро Іванов

Він майор, начальник штабу окремого батальйону резерву, сформованого 30-ю механізованою бригадою.
“На гражданці” – програміст у телекомунікаційній компанії з іноземними інвестиціями.

“Я отримую зарплату і в армії, і за місцем роботи. Моя компанія чітко дотримується КЗпП (Кодексу законів про працю), тому ніяких проблем не було”, – каже Іванов у коментарі “Новинарні“.

“До речі, в мого командира батальйону така сама ситуація. Він держслужбовець”, – додає Дмитро.

Щодо приватної компанії, в якій працює Іванов, то, наскільки відомо офіцерові, фірма для виплати йому зарплати на час служби у війську отримує компенсацію з держбюджету. “Коли була мобілізація, точно отримувала. Зараз не знаю точно, але здається, що так”, – каже майор.

Щоб оформити такі виплати на час служби в ЗСУ, Дмитро приніс на роботу лист із військкомату про те, що з ним із певної дати підписаний контракт і він має прибути до військової частини.

При цьому звільнятися з роботи не потрібно.

“За мною збережено робоче місце і зарплата. Та сама схема, що була при мобілізації”, – каже Дмитро Іванов, який на початку АТО відслужив за мобілізацією.

Він визнає, що деяких контрактників зараз із цивільної роботи звільняють.

“Інколи звільняють, так. При мобілізації теж були ситуації, коли звільняли. Але це незаконно, якщо ти працюєш офіційно. Інша справа, коли людина офіційно не оформлена. Тоді, звісно, звільнять”, – пояснює офіцер.

Тож Іванов щомісячно на дві банківські картки отримує дві зарплати – цивільну і військову.

“Розмір цивільної має бути середній. Але в мене навіть вищий став, бо нещодавно було підвищення зарплати в компанії, і керівництво вирішило й мені підвищити. Хоча мало право цього не робити”, – зазначає Дмитро.

“Не маю підстав скаржитись”, – посміхається військовий.

Відповідаючи на запитання про розмір конкретно його з/п в резервному батальйоні, Дмитро Іванов каже: “У нас трохи менша тарифна сітка, ніж у бойових бригадах. В мене особисто виходить десь 11 000 грн. Це рівень командира роти бойової бригади (без доплат за ООС)”.

Однак, за його словами, із нового року зарплату військовим підвищать відсотків на 25 чи на третину. Так, стрілець-солдат, який зараз у тилу отримує 7 тис. грн., матиме 10 тисяч.

Читайте також:
Бюджет ЗСУ-2019: з чого українським військовим підвищать зарплати

Доплата за першу лінію АТО збільшена до 10 тис. грн.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна