Пам’ятаємо “Chicken Kiev”. Помер президент США Джордж Буш

 

41-й президент США Джордж Буш-старший помер у п’ятницю ввечері, 30 листопада.

Про це повідомив ЗМІ його речник Джим Макграс.

“Джордж Герберт Волкер Буш, 41-й президент Сполучених Штатів Америки, помер 30 листопада у віці 94 років… Питання, що стосуються похорону, будуть оголошені згодом”, – йдеться в повідомленні офісу екс-президента.

Інформагентство Reuters з посиланням на джерела зазначає, що президент Буш-старший помер у своєму будинку в Х’юстоні.

Він був президентом США від Республіканської партії у 1989-1993 роках. За каденції Джорджа Буша-старшого впав Берлінський мур та розпався Радянський Союз.

При цьому Джордж Герберт Волкер Буш не був прибічником незалежності України.
У серпні 1991 року тогочасний глава Білого дому відвідав Київ – наступного дня після зустрічі в Москві з президентом СРСР Михайлом Горбачовим. 1 серпня Буш виступив у Верховній Раді з промовою, в якій закликав Україну залишитись у складі СРСР і застеріг від “суїцидального націоналізму”. Цей виступ увійшов в історію під назвою Chicken Kiev (“Котлета по-київськи”, але слово chicken, “курча”, можна перекласти з англійської також як “боягуз”).

Цю промову Буша вважають величезним геополітичним прорахунком та однією з найгірших міжнародних промов американських лідерів усіх часів.

Пізніше Буш згадував у своїх мемуарах: “Який би не був курс, як би довго не тривав процес, і який би не був результат, я хотів побачити стабільну і перш за все мирну зміну [політичної системи в СРСР]. Я вірив, що ключовим значенням тут був політично сильний Горбачов та ефективно працюючий центральний апарат”.

Буш-старший народився 12 червня 1924 року в сім’ї банкіра, сенатора від Республіканської партії Прескотта Буша.

У віці 18 років, у 1941 році записався до дав американської армії і став наймолодшим пілотом США.

Працював директором Центрального розвідувального управління (ЦРУ) у 1976-1981 роках, був віце-президентом за часів Рональда Рейгана у 1981-1989 роках. Саме він тоді очолив спеціальну комісію, покликану реалізовувати пакет заходів зі скорочення державного регулювання економікою.

Хоча Джордж Буш не був популярним політиком, на виборах 1988 року йому вдалося перемогти, зробивши ставку на представників “ситої Америки”. Період президентства Буша став продовженням “неоконсервативної хвилі” Рейгана, коли було закріплено досягнення попереднього президента, продовжено обмеження державного регулювання економікою.

Буш-старший працював на посаді президента лише один термін. Він не зміг переобратися на посаду, як вважають, через невиконання передвиборчої обіцянки щодо зниження податків. Після нього президентом став демократ Білл Клінтон.

При цьому син Буша-старшого – Джордж Вокер Буш-молодший – був президентом США у 2001-2009 роках та активно підтримував незалежну Україну.

Вже колишній президент, Джордж Буш-старший відзначав своє 75-річчя, 80-річчя і 85-річчя стрибком із парашутом у тандемі з інструктором.

Читайте також:
Помер голова російського шпигунського агентства Коробов,
звинувачений в отруєнні Скрипалів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна