Статус затриманих РФ українських моряків – ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ, – адвокат Закревська

 

Євгенія Закревська
правозахисниця, адвокат, захисниця Майдану і родин Небесної сотні

(FB)

Статус українських моряків, захоплених Російською Федерацією: ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ. Крапка.

Це навіть не залежить від того, чи згодна РФ з тим, що вони (росіяни) вчинили акт агресії по відношенню до України.

Був збройний конфлікт між Військово-Морськими силами двох держав. Це визнають ОБИДВІ сторони. В результаті цього конфлікту в полон потрапило 24 українських військовослужбовців.

Судити їх нема за що. З ними повинні поводитись як із військовополоненими. На них поширюється Женевська конвенція. І сам факт їх кримінального переслідування та утримання під вартою як кримінальних злочинців – порушення конвенції.

Позиція РФ з цього приводу, як зазвичай, неадекватна. А де позиція України? Де нота? Сподіваюся, готується.

Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими

Стаття 2
Крім постанов, які повинні вступити в силу ще в мирний час, ця Конвенція буде застосовуватися в разі оголошеної війни чи будь-якого іншого збройного конфлікту, що виникає між двома або кількома Договірними Сторонами, навіть у тому випадку, якщо одна з них не визнає стану війни.

Стаття 4
А. Військовополоненими, за змістом цієї Конвенції, є особи, що потрапили у владу ворога, які належать до однієї з наступних категорій:

1. Особовий склад збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті

Стаття 5
Ця Конвенція застосовується до осіб, зазначених у статті 4, з того моменту, як вони потраплять у владу ворога, і аж до їх остаточного звільнення та репатріації.

У разі, якщо стосовно осіб, які взяли ту чи іншу участь у військових діях і потрапили в руки супротивника, виникає сумнів у їхній приналежності до однієї з категорій, перелічених у статті 4, такі особи будуть користуватися заступництвом цієї Конвенції до тих пір, поки їх положення не буде визначено компетентним судом.

Стаття 3
Будь-яка з наступних дій, незалежно від оголошення війни, з урахуванням і відповідно до положень статті 2, буде кваліфікуватися як акт агресії:
d) напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські і повітряні флоти іншої держави…

Читайте також:
У Криму арештували 15 українських військових, захоплених росіянами.
Разом із пораненими

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна