СБУ підтвердила присутність її офіцерів серед полонених моряків. Один важко поранений

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив інформацію щодо перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМС ЗС України, які всупереч міжнародному законодавству були атаковані та захоплені росіянами у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контрозвідувального забезпечення підрозділу ВМСУ, як це передбачено статтею 12 Закону України “Про Службу безпеки України”.

“Протягом понад чотирьох років російської агресії українські військові контррозвідники знаходяться на передовій пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗС України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. І так буде завжди. “Здивування” ж окремих офіційних осіб РФ щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора. Але справжнє здивування викликає той факт, що проти двох українських катерів і малого буксиру, росіяни застосували шість “ФСБшних” та чотири військово-морських плавзасоби, а також бойові гелікоптери і літаки ВКС РФ”, – заявив Грицак.

“До речі, за підтвердженою оперативною інформацією СБУ, один із російських штурмовиків використав проти українських катерів дві бойові некеровані ракети, у наслідок чого один із офіцерів СБУ отримав важке поранення”, – додали у відомстві.

Відповідно до заяв російської сторони, один із представників СБУ серед полонених – Андрій Драч.

Читайте також:
Стали відомі імена захоплених Росією українських моряків. ФОТО

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти областях терміном на 30 днів.

Російська сторона заявила, що серед полонених моряків – двоє співробітників СБУ. ФСБ оприлюднила відео допитів кількох полонених, серед яких Андрій Драч з СБУ.

Повідомлялося, що над 23 захопленими українськими моряками можуть розпочати суд вже 27 листопада в анексованому Криму, у Сімферополі.

Читайте також:
Атака РФ в Азовському морі: один з поранених українських моряків у критичному стані, – Єльченко

Що забороняє Закон “Про правовий режим воєнного стану”. ПОВНИЙ ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна