Бій у Керченській протоці: кораблі ВМСУ захоплені росіянами, шість моряків поранені

оновлено

Російські військові кораблі в районі Керченського мосту ввечері в неділю, 25 листопада, відкрили вогонь на ураження по трьох суднах ВМС України та захопили їх. За останніми даними, шестеро українських моряків поранені. Бійці ВМСУ також стріляли на ураження.

“Після виходу з 12-мильної зони катери ПС (прикордонної служби – “Н”) ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження”, – повідомив близько 20:35 прес-центр командування ВМС ЗС України.

“Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України”, – написав у “Фейсбуці” представник президента України в АР Крим Борис Бабін.

“Український мілітарний портал” з посиланням на власні джерела у ВМС ЗС України повідомив про застосування українськими моряками вогню на ураження.

“Два МБАКа та рейдовий буксир захоплено росіянами”, – інформує “УМП”.

Близько 21:00 “Український мілітарний портал” з посиланням на власні джерела у ВМС ЗС України повідомив про

застосування українськими моряками вогню на ураження.

“Два МБАКа та рейдовий буксир захоплено росіянами“, – інформує “УМП”.

Командування ВМСУ підтвердило: малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” і “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки.

“Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків”, – ішлося в повідомленні.

Через надзвичайні події на Азові президент скликав військовий кабінет, повідомив у соцмережах речник глави держави Петра Порошенка Святослав Цеголко.

За оперативною інформацією від ВМС ЗСУ станом на 22:20, захоплено мбак “Бердянськ” і рбк “Яни Капу”, які буксируються окупантами. Мбак “Нікополь” заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено.

“Шість українських військовослужбовців зазнали поранення”,

– ідеться в повідомленні станом на 22:20.

Радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков уточнив, що із шести поранених двоє важких.

За його словами, пораненим українцям надають допомогу.

Бірюков додав, маючи на увазі співвідношення сил, що українські моряки під час атаки росіян “відстрілювалися, але пропорція 2 до 10”.

З огляду на активну самооборону, МБАК “Нікополь” не був захоплений ворогом, а лише заблокований.

Начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко на засіданні РНБО в 00:10 26 листопада в прямому ефірі визнав, що інформація про кількість поранених “суперечлива”, а місце перебування захоплених кораблів – невідоме.

За його словами, загалом на трьох суднах ВМСУ, що йшли на Азов, перебували 23 військові.

Старший конвою двічі запитував про прохід під Кримським мостом у російського диспетчера в Керчі, сказав Муженко, однак дозвіл не був наданий.

Начальник Генштабу повідомив, що росіяни відкрили вогонь на ураження вже тоді, коли корабельна група ВМС ЗСУ прийняли рішення повертатися в пункт дислокації – Одесу. Бій відбувся за 13-14 миль від берега Криму, приблизно за 40 км від Керчі.

 

Як інформувала “Новинарня“, 25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювали плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – прикордонні катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:40 ранку ПСКР “Дон” взяв на таран буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Сам “Дон” унаслідок навалу отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї і спецназу.

Читайте події дня на морі:
Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов:
російський таран, пробоїна, блокада протоки та обстріл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна