Кому належить геній: уряд Італії може зірвати грандіозну виставку Леонардо да Вінчі у Луврі

20 листопада, 2018
Картина Леонардо да вінчі, "Мона Ліза" у Луврі / Фото: www.louvre.fr

Картина Леонардо да Вінчі, «Мона Ліза» у Луврі / Фото: www.louvre.fr

У 2019 виповнюється 500 років з дня смерті великого представника епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Але у Франції з Італією несподівано виникли розбіжності з приводу того, якій країні належить геній. Новий італійський уряд має намір відмовитися від надання Лувру певної кількості робіт майстра, через що паризька виставка може залишитися без важливих експонатів.

Відповідно до колишніх угод, які було укладено попереднім міністром культури Італії, Даріо Франческіні у 2017 році, роботи для експозиції мали надаватися Італією за договором оренди, але зараз деякі діючі політики з ним незгодні.

Теперішній міністр культури Лучія Бергонцоні, яка представляє в уряді праві сили, назвала рішення свого колеги «нетямущим». Вона пояснила, що да Вінчі був італійським художником, а у Франції він тільки помер. За словами політика, надання такого обсягу його картин Лувру «витіснить Італію з цієї грандіозної культурної події».

Читайте: Паризький Лувр послужив майданчиком для кліпу Бейонсе і Джей Зі

Таким чином, Італія пропонує повний перегляд угоди від 2017 року. У діючій домовленості, вважає Бергонцоні, порушена автономність італійських музеїв і національні інтереси країни.

Приєднуйтеся до нашої сторінки у Фейсбук

Share: