Фільм “Донбас” здобув головний приз Севільського кінофестивалю

Кадр із фільму "Донбас" Сергія Лозниці

 

Гран-прі 15-го міжнародного кінофестивалю в Севільї (Іспанії) здобув фільм українського режисера Сергія Лозниці “Донбас”.

Як повідомляє іспанське видання “Ель Паїс”, “Донбас” отримав Giraldillo de Oro – “Золотий Хіральдільйо” – статуетку, як на знаменитому севільському соборі Хіральдо.

“Журі відзначило фільм, серед іншого, за його «вишуканий естетичний баланс між документальністю й художністю, а також ту чудову фотографію, наділену реалізмом і творчістю»”, – пише видання.

За висновком іспанських експертів, фільм Лозниці подає “дуже чітке бачення нестримної трагедії війни та її наслідків” на боці сепаратистів, “у рухомих буденних історіях, дуже близьких до людського рівня”.

15-й Севільський кінофестиваль відбувався 9-17 листопада.

У конкурсній програмі фестивалю взяло участь 19 фільмів. Поміж претендентів на перемогу були зокрема нові роботи лауреатів премії “Оскар” Флоріана Хенкеля фон Доннерсмарка і Ласло Немеша, призерів Каннського кінофестивалю Нурі Більге Джейлана, Олів’є Ассаяса та Мії Хансен-Леве.

До складу журі входили  Nerea Barros, Rosa B. Collins, Marion Döring, Inés Nofuentes та Jonás Trueba.

“Донбас” Лозниці був уперше показаний в рамках програми “Особливий погляд” Каннського кінофестивалю 2018 року й був відзначений там премією за найкращу режисуру.
Північноамериканська прем’єра картини відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто в секції Contemporary World Cinema.

“Донбас” створювався в копродукції України (за фінансової підтримки Держкіно), Німеччини, Нідерландів, Франції та Румунії.
Фільм-гротеск, що розповідає про війну на Сході в людському розрізі – через показ насамперед бойовиків, сепаратистів і жителів окупованих територій – делегований від України на здобуття “Оскара”.

У Москві показ цієї стрічки скасували.

Читайте про фільм:
Гротескний “Донбас”. Чи отримає “Оскар” фільм Лозниці
про “не регіон, а поняття”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна