ГоловнаСуспільствоПодії

Головний "євробляхар" спалив свій Land Rover на знак протесту проти законів, ухвалених Радою

Рада не підтримала вимоги мітингувальників.

Голова громадської організації "Авто Євро Сила" Олег Ярошевич виконав обіцянку спалити свій Land Rover у разі ухвалення Радою законів №8487 та №8488, що стосуються розмитнення авто на іноземній реєстрації.

Відповідне відео з'явилося на сторінці руху у Фейсбуці.

"Коли я заявив на нашій акції про те, що спалю свій Ленд Ровер, якщо не проголосують нашу поправку - це не був популізм чи піар! Це була свідома заява лідера, який розуміє, що для більшості людей, які купили право користування авто на європейській реєстрації за 1500€, дешевше спалити свій автомобіль, ніж його купити і розмитнити за ухваленими сьогодні законами!", - йдеться у підписі до відео.

Нагадаємо, власники "євроблях" два дні пікетували Раду з вимогою ухвалення зазначених законопроектів з вигідними для них поправками. У разі, якщо Рада не виконає їхні вимоги, "євробляхарі" погрожують почати всеукраїнську акцію громадянської непокори.

Вимоги мітингувальників Рада не підтримала і ухвалила закон про розмитнення "євроблях", а також підвищила штрафи за порушення термінів ввезення авто на іноземній реєстрації.

Законопроект №8488 про внесення змін до Митного кодексу, які стосуються ввезення транспортних засобів на територію України, передбачає суттєве підвищення штрафних санкцій за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації.

Штрафи за статтею 470 Митного кодексу за перевищення строків в режимі "транзит", які зараз максимально становлять 8500 гривень (більш ніж 10 днів), будуть підвищені за такою шкалою: прострочення 10-20 днів - 8500 гривень, 20-30 днів - 85 тисяч гривень, більш ніж 30 днів - 170 тисяч гривень.

Те саме планується зробити зі штрафами за статтею 481 Митного кодексу за перевищення строків у режимі "тимчасового ввезення". Зараз вони максимально становлять 17 тисяч гривень, а будуть 17 тисяч (10-20 днів), 85 тисяч (20-30 днів) і 170 тисяч (понад 30 днів).

У статті 469 Митного кодексу депутати прописали, що передавання особистого автомобіля на "бляхах" людині, яка його не ввозила, карається штрафом в розмірі 34 тисячі гривень.

У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення також вводиться відповідальність для водіїв "євроблях". За їзду на "простроченій" машині каратимуть штрафом у розмірі 8500 гривень, за повторне порушення можуть забрати водійське посвідчення та оштрафувати на 17 тисяч гривень.

Національній поліції дозволяється зупиняти водіїв з метою виявлення "прострочених" автомобілів і встановлення факту неправомірного керування такими автомобілями. Після цього інформація надходитиме до органів доходів і зборів. Митники також отримуватимуть інформацію про в'їзд "євроблях" від Державної прикордонної служби.

8 листопада Верховна Рада також ухвалила законопроект з новою формулою акцизного податку для розмитнення "євроблях", яка буде розраховуватися як множення базової ставки на коефіцієнт двигуна (обсяг/1000) і коефіцієнт віку (кількість повних календарних років).

Базова ставка становитиме 50 євро для машин з бензиновим двигуном і 75 євро для дизельних. Для великолітражних автомобілів - 100 євро і 150 євро відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram