Прийняті закони 8487 та 8488 — «пряник» та «кнут» щодо розмитнення «євроблях» та на майбутнє нові правила щодо нових і вживаних автівок.

1. Я поважаю самоорганізацію і спроможність суспільних груп відстоювати власні інтереси.

Проте з іще більшою повагою ставлюся до відстоювання інтересів суспільних, орієнтованих на майбутнє — ПнВК, судова реформа, освітня та медична реформа тощо.

2. Боюся, що надалі енергія буде спрямована в політичне русло — або використана під час виборів.

3. Майбутнє за спільним використанням (sharing), а не за «в чоловіка має бути автівка». Скільки ж можна підживлювати цінності минулого?

5be484ec88063.jpg

4. Великі міста вже потерпають від перевантаження приватним автотранспортом.

Можна дати можливість купувати, та обмежити право використання в місті автівок? Платний в'їзд в центр, наприклад. Тоді й ті жителі маленьких містечок та сіл без розвиненого громадського транспорту залишаться захищеними.

5. Ринок первинних автівок скоротився вперше за багато місяців на 15% у вересні та 7% у жовтні (до відповідних місяців 2017 року). Це поганий сигнал не тільки для автоімпортерів. Це поганий сигнал для економіки. Ми вже знаходимося напередодні світової економічної кризи – і ще не готові до неї.

6. Такого як в нас рівня проникнення кількості автівок на 1000 населення європейські країни досягали при показниках ВВП від 13000 доларів на душу населення. Тобто при в чотири рази вищому рівні розвитку економіки.

На рисунку для прикладу динаміка ринків в 2006 – 2010 роках.

5be484d6b0ccf.jpg

Ми знову як і в 2007-2008 роках «проїдаємо» економічне зростання замість розвитку підприємництва, кооперації або фондового ринку. 5,5 млрд доларів за автівки на євробляхах, що виведені з країни — це більше ніж прямі іноземні інвестиції за той самий період.

7. Легалізація потрібна. Так чи інакше «власники» (поки більшість — умовно власники) «євроблях» так чи інакше сплачують податки — через ПДВ та акциз на паливо, користування послугами СТО тощо. І не варто забороняти користування, чи створювати додаткові умови для продовження напівлегального використання.

8. Зміна правил «гри» можлива. Проте вона не може стосуватися минулого. В даному випадку складно приховати, що інтереси тих, хто сплатив податки, не враховані. І підігравання тим, хто блокує Верховну Раду в форматі «податки за розмитнення (легалізацію) йдуть к Пенсійний Фонд» — насправді виглядає дивно. Принаймні піаритися точно могли б не євробляхери а ті, хто розмитнив авто за правилами. Ну то таке.

9. Нарешті. Мінімальна сума податків за чесне розмитнення цих автівок склала б принаймні вдвічі більше за компенсатор, необхідний для впровадження ПнВК. Це для розуміння масштабу.

10. Питання безпеки залишається відкритим. І екологічної (це стосується не лише «євроблях», а й застарілих 3,5 млн. автівок що вже є на ринку). І персональної (рівень захищеності пасажирів таксі на «євробляхах», учасників ДТП, скоєних такою автівкою).

Простого рішення немає.