Перейти к основному содержанию

Чеські «ельфи» протидіють дезінформації та пропаганді

Про те, як «ельфи» б'ються із «тролями». What time to be alive.
Источник

Примітка редакції. Про те, як у Чехії (та й у Литві) намагаються нейтралізувати шкідливий уплив російської пропаганди й дезінформації та протистояти тролям, мова йде в колонці Адели Скоупи, перекладеній InformNapalm.

Вони називають себе «ельфами», бо вирішили боротися з інтернет-тролями, що поширюють дезінформацію та проросійську пропаганду. У Чехії їх декілька десятків, проте з міркувань безпеки вони приховують дані про свою особу. Поміж ними є лікарі, студенти, викладачі, підприємці, науковці, а також, зокрема, військові. «Ми знаємо, що розколювання нашого суспільства та підтримка крайнощів є свідомими, за цим стоять інтереси інших держав, а виконавці – це вороги наших цінностей з різною мотивацією», – заявив виданню Aktuálně.cz один з «батьків-засновників» групи волонтерів у Чехії.

«Розкол суспільства, що дедалі поглиблюється, не залишає нас байдужим. Ми хочемо захищати свою державу та боротися з російською пропагандою», – говорить кремезний енергійний чоловік, якому у зв’язку з його високим статусом у громадській сфері доводиться приховувати свою особу (редакції Aktuálně.cz вона відома). Він виступає одним із засновників чеської групи, яка, надихнувшись зразком країн Балтії, вирішила протидіяти так званим тролям в інтернеті. Називають себе «ельфами».

Під вигаданими профілями «ельфи» вступають у спільноти на Facebook, через які активно поширюється дезінформація, та займаються пошуками її ініціаторів. Моніторять, яка брехня поширюється в «ланцюгових» електронних повідомленнях та хто за цим стоїть. І все це добровільно, безкоштовно, у вільний від роботи час.

Якщо, наприклад, у Литві таких «ельфів» діють уже сотні – об’єднуватися в групи почали майже два роки тому, – в Чехії спільнота тільки формується та нараховує кількадесят членів. Свою особу вони поки що приховують, аби не ставити під загрозу свою кар’єру, відвернути погрози та напади на своїх близьких.

«Ми знаємо, що розколювання нашого суспільства та підтримка крайнощів є свідомими. За цим стоять інтереси інших держав, а виконавці – це вороги наших цінностей із різною мотивацією. Умовно їх можна назвати тролями. Вони – підступні, спритні, мотивовані, можуть бути небезпечними. Створюють загрозу для суспільства, що ґрунтується на підвалинах свободи та потребує захисту від них», – так ельфи описують у заяві свої спонуки.

У разі війни ми пішли б у партизани

«Нас турбує те, що поняття патріотизму зараз не просто розмивається, його навіть поставлено на голову. Ми бажаємо захищати свою державу та протидіяти російській пропаганді. Ми – студенти, лікарі, вчителі, пожежники, бізнесмени, кіберфахівці, митці, ремісники, вчені, поліцейські, військові», – пояснює засновник чеських «ельфів», додаючи, що найбільш працьовиті з волонтерів виділяють на боротьбу з дезінформацією та «тролями» приблизно шість годин на тиждень.

«Ми працюємо як у традиційному публічному просторі, так і в кіберпросторі. Відстежуємо активність ворогів в інтернеті та добуваємо інформацію про конкретні особи, що розхитують цінності, на яких базується Чеська Республіка. Мережі ворога не тільки моніторимо, а й також активно підриваємо», – додає він.

"

Факт існування «тролів», оплачуваних Кремлем, доведено рядом журналістів-розслідувачів. Однією з них є фінська журналістка Джессіка Аро. «Тролі із Санкт-Петербурзької тролеферми працюють приблизно за чотириста євро на місяць», – розповіла вона Aktuálně.cz рік тому.

Публічно виступили вже й деякі колишні працівники тролеферм, – наприклад, із ВВС поділився своїм досвідом Марат Міндіяров, який два місяці працював у пітерському відділенні Інституту досліджень інтернету, що керує діяльністю Федерального агентства новин. Останнє російські ліберальні ЗМІ вважають найбільшою «тролефермою» Росії. У завдання Міндіярова входило щодня написати 135 коментарів, головним чином – в обговореннях на тему конфлікту в Україні.

Чеські «ельфи» розповідають, що тролі спрямовують свої зусилля на людей нещасних, розчарованих, а також тих, що загубилися в плутанині інформаційного суспільства. Їхня мета – відстежити, хто стоїть за свідомим поширенням дезінформації та проросійської пропаганди. Для подальших дій є кілька можливостей – опублікувати дані учасника дискусії або боротися з тролем за допомогою гумору та висміяти його в його власній спільноті. Буває й таке, що інформацію передають далі, – наприклад, розвідувальним службам.

«Ці люди підтримують крайнощі та намагаються розколоти суспільство на два непримиренні табори, що не матимуть здатності та бажання діяти заодно або просто домовитися між собою», – розповідає чеський волонтер, показуючи на папері ілюстрації того, який вигляд можуть мати такі інтернет-тролі. Наприклад, миловидна жінка, що користується профілем у Facebook під іменем Дана Новакова та в друзях у якої значиться низка політиків, включаючи заступника голови Соціал-демократичної партії Їржі Зімолу, комуністичного парламентарія Лео Лузара та діячів дезінформаційної «патріотичної» сфери. Своїх фейсбучних друзів запрошує долучитися до групи «Для незадоволених тими, хто правив та править нами з 1989 року», яку вона веде з ледь помітними русизмами.

«Одразу ж ясно, що акаунт фальшивий. Під час пошуку профільного фото на Google одразу з’ясовується, що на ньому – американська фітнес-модель італійського походження Дженніфер Ніколь Лі», – пояснює чеський «ельф» та додає інші приклади – фальшивий профіль на ім’я «Маріа Дворжачкова», який «дружить», зокрема, з Яною Левовою – депутатом парламенту від партії Томіо Окамури SPD.

Ті самі фейсбучні контакти значаться в друзях, наприклад, у людей похилого віку, що ведуть дискусії в проросійських та антиімігрантських групах. «Це чітко доводить принцип так званих "соціальних міхурів". Ту обставину, що для багатьох парламентаріїв та їхніх помічників не становить проблем додавати в друзі явно липові профілі та безперешкодно спілкуватися з ними, ми вважаємо загрозою для безпеки держави», – підкреслює він.

У лави «ельфів» увійшли й деякі публічно відомі люди, що мають намір згодом розкрити свою особу. «Ми – люди, які б у разі війни долучилися до руху опору, громадяни, що відчувають відповідальність за свою державу», – додає один із засновників. Розповідає, що до спільноти належать, зокрема, люди, що стоять за Facebook-профілем «Smějící se bestie» («Чудовисько, що сміється») або Twitter-аккаунтом «Občanská výchova“» («Суспільствознавство», буквально – «Громадянське виховання»).

У країнах Балтії російську загрозу усвідомлюють, у нас суспільство розколоте

Зокрема, міркування безпеки та секретності особистих даних не дають можливості «ельфам» приймати кожного, хто виявить таке бажання. Членом може стати тільки той, до кого вони самі звернуться. «Проте нам би хотілося мотивувати, наприклад, студентів долучитися до нашої діяльності та зловити своїх тролів».

Роботу чеських спецслужб та безприбуткових організацій, що займаються спростуванням брехні та дезінформації, чеські «ельфи» не ставлять під сумнів, бажаючи радше її доповнити. «Ми переконані, що чеські спецслужби ефективні та професійні, проте нам бракує чіткого визначення на рівні державному того факту, що в Чехії відбувається протидія інформаційній війні», – підкреслює «батько-засновник».

Одна невелична група чеських «ельфів» спеціалізується на «ланцюгових» електронних повідомленнях, які часто поширюють брехню, перекручену та ненависну інформацію. Це явище в Чехії поки що мало описане та вивчене. Проте відомо, що перед президентськими виборами інтенсивність їхнього поширення зросла.

«Нас цікавить, скільки в Чехії людей, здатних поширювати такі повідомлення реально ефективно, тобто спонукати адресатів активно пересилати їх. Ми вважаємо, що таких авторів налічується декілька десятків», – описує він.

Та додає: це ще не означає, що всіма такими ініціаторами дезінформації хтось керує: «Це можуть бути люди, наділені певним типом таланту, соціальних навичок, які просто знайшли спосіб, як бути почутими. Ми шукаємо тих, що володіють здатністю поширювати інформацію. Мовним аналізом встановлено, що деякі з них систематично вживають русизми. Ми здатні відстежити в кіберпросторі конкретних ініціаторів», – пояснює він, додаючи, що «ельфи» вже формують базу даних за аналізом найчастіших «ланцюгових» електронних повідомлень, де буде спростовуватись дезінформація.

Автори «ланцюгових» електронних повідомлень, на думку волонтера, майстерно поєднують такі емоції, як заздрість, гнів та пиха, залучаючи на свій бік, головним чином, людей похилого віку, схильних загалом високо довіряти письмовому тексту та його відправникам.

На його думку, чехи порівняно з жителями країн Балтії мають один значний мінус: «Там більшість мешканців усвідомлюють наявність масивної дезінформаційної кампанії, керованої з Росії. Наше суспільство вже розколоте».

Джерело: Aktuálně.cz, 30 жовтня 2018 р.

Переклад: Святослав Щиголь.

У самурая нет цели, есть только путь. Мы боремся за объективную информацию.
Поддержите? Кнопки под статьей.