Мистецька виставка про та за участі людей з синдромом Дауна відкрилась у Києві

«Що важливо»

Любов, секс, смерть чи політика? «Що важливо» — для людей з та без синдрому Дауна?  Перша в Україні мистецька виставка про та за участі людей з синдромом Дауна відкрилась в Києві, в креативному просторі Izone. Виставка є частиною проекту інклюзії в культурі, ініційованого Goethe-Institut в Україні у партнерстві з дослідницьким проектом TOUCHDOWN 21 за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Катя де Браґанца, докторка біології та генетики людини, керівниця науково-дослідницького проекту TOUCHDOWN 21 має 20-річний досвід роботи  з людьми із синдромом Дауна.  Протягом літа,  разом з кураторками виставки та художниками Станіславом Туріною та Катериною Лібкінд, вона працювала з дорослими українцями із синдромом Дауна, аби побудувати діалог та зрозуміти найбільш важливі теми, що зачіпають їхні думки.

«У процесі створенняпроекту ми провели багато часу у Києві з українськими учасниками із синдромом Дауна. Ми зближувались і вони починали ділитися своїми секретами або дискутувати на теми, про які вони ні з ким не говорили раніше, а можливо їх просто ніхто про це не запитував. Тому ми були раді новим темам, що для нас тут відкрилися. Наприклад, декілька учасників з України відмітили важливість релігії і Бога в їхньому житті, натомість в Німеччині ця тема не була настільки вагомою. Такі теми як любов та незалежність, можливість мати свої ключи від дома та власний мобільний телефон важливі для всіх незалежно від країни. Не дивно, що всі українські учасники мріють про свободу у власній країні. У Німеччині для молоді із синдромом Дауна інші теми були більш вагомі, такі як міжнародна політика, міграція та захист навколишнього середовища. Молодь 25 років точно не говоритиме про це, для них інші теми є цікавими. І взагалі, таке враження, що в Україні та Німеччині люди із синдромом Дауна більше переживають не за себе і свої особисті інтереси, а мріють, щоб всім було добре»– зазначила Докторка Катя де Браґанца.

Саме в таких діалогах і народилася ідея арт-проекту «Що важливо». Концепція виставки побудована навколо важливих тем для людей із синдромом Дауна, а насправді і для всіх нас. Кураторки  Лізавета Герман та Марія Ланько відібрали понад 40 робіт, що були створені сучасними українськими митцями за останні 20 років, а також  проекти, де люди із синдромом Дауна виступили співавторами.

Зокрема, відвідувачі побачать відеороботу — акторську читку за сценарієм, написаним українським актором із синдромом Дауна Олександром Стешенком.

«Сценарії Олександра Стешенка нагадують популярні серіали про кохання та взаємини людей. Популярні серіали, які дивляться тисячі глядачів по телебаченню і в Інтернеті. Режисер Павло Юров, художниця-сценографка Катерина Лібкінд, відеографи Ярема Малащук та Роман Хімей та запрошені актори поставили виставу за мотивами сценарію Олександра Стешенка.  Увага глядачів зосереджена на тексті сценарію. На сюжеті, діалогах героїв та на особливостях мови. Мови, яку використовує автор сценарію», — пояснює Лізавета Герман, мистецтвознавиця та співкураторка виставки

Гості виставки також зможуть побачити роботи сучасних українських художників, таких як Андрій Сагайдаківський, щостворює живописні картини на полотнах і килимках. А також яскраві роботи Мирослава Ягоди та Алевтини Кахідзе, для якої мистецтво є засобом примиритися з проблемами та незручностями у власному житті. На виставці також представлені арт-об’єкти з Німеччини: роботи художників із синдромом Дауна та серія фотопортретів від Бріт Шилінґ.

«З самого початку для нас було важливо не просто привезти виставку з Німеччини до України. Ми скоріше хотіли створити тут щось нове. Тож ми зібрали разом інших учасників та підтримали цей відкритий творчий процес, а колеги з проекту TOUCHDOWN 21 поділилися своїм досвідом щодо інклюзії людей із синдромом дауна в культурній роботі. Марія Ланько та Лізавета Герман були відкритими та зацікавленими нашою ідеєю представити цю тему в галузі мистецтва, а ВБО “Даун Синдром” підключив до проектусвою громаду. Дуже вражаюче бачити так багато різних дійових осіб, що беруть участь у цьому проекті, у цьому значущому діалозі. І навіть у рамках виставки Марія та Ліза створили видатний діалог між різними творами, між художниками з та без синдрому дауна. З цим проектом ми продовжуємо обговорення теми інклюзії в культурній сфері та об’єднуємо дискусії Німеччини та України»,— говорить Катаріна Ґьоріґ, референтка з питань культурних і освітніх програм Goethe-Institut в Україні.

Художник Станіслав Туріна на відкритті презентував перформанс «Смачно – не смачно». Всі гості принесли по дві страви на відкриття виставки. Один смачний продукт — для “смачного” столу. І другий продукт, смак якого не подобається, відповідно, для “несмачного”. Відвідувачі виставки мали можливість спробувати страви та продукти з обох столів. При чому страви на “смачному” і “не смачному” столах могли прийтися до смаку одним, але викликали відразу в інших. Така спільна “дегустація” продемонструвала, що навіть дуже прості речі не можуть мати універсальних, спільних для всіх визначень  «Смакові відчуття важливі для вивчення світу та самих себе. Наші вподобання у їжі показують наші особливі сторони. Але ми не завжди надаємо цьому великого значення», – додає Станіслав Туріна.

фото з заходу Наталії Кравчук

Виставка триватиме з 19 жовтня по 8 листопада. Протягом її дії на відвідувачів також чекає серія культурних заходів: унікальний сценічний перформанс TOUCHDOWN 21 mini, що дає відповіді на багато питань щодо синдрому Дауна, театральна вистава Стаса Жиркова «Каліки» за п’єсою німецького драматурга Сергія Ґьоснера, кінопоказ стрічки–переможця багатьох кінофестивалів про любов та боротьбу людей із синдромом Дауна «Дорослі» від чілійської режисерки Майте Альберді, кураторські тури виставкою та перформанси.

Вхід на виставку та всі заходи безкоштовний. Анонси та розклад можна буде побачити на сторінціhttps://www.facebook.com/goetheinstitut.ukraine/photos/pcb.359109581494881/1949531988445953/?type=3&theater

Партнером також виступають ВБО «Даун Синдром» та креативна спільнота Izone.

Від admin