Фірма депутати Держдуми Росії Олександра Бабакова отримала 11 гектарів землі у прикордонній зоні Волинської області поблизу пункту пропуску "Ягодин". Оренда розрахована на 50 років. Наразі фірма російського олігарха, яка співпрацювала з ФСБ, вже розпочала будівництво приватного митного терміналу, на якому буде пропускати вантажівки, відбираючи чималі гроші в України.

Читайте також: Як колишні митник та СБУшник організували схему нелегального імпорту авто на Волинь

На приватному кордоні для водіїв фур облаштовують комфортний готель, де вони зможуть відпочити від дороги. Також там буде якісне дорожнє покриття, паркомати. Однак за красивою картинкою нового терміналу ховається реальна загроза не лише економіці України, але й її безпеці та цілісності.

Приватний пропускний пункт російського олігарха не має жодного відношення до української митниці та прикордонників. Хоча, за законом, лише держава має право контролювати кордон.

Читайте також: На волинській митниці викрито корупційну схему, до якої причетний поліцейський

Найцікавіше в цій ситуації те, що новий термінал будує ТОВ "Комплекс-Ягодин", яке належить ПАТ "Українська іноваціно-фінансова компанія". Даному акціонерному товариству належать ще кілька фірм в цій місцевості. Зокрема, ТОВ "АЗС Ягодин", ТОВ "Готель "Ягодин", ТОВ "Термінал-БК", ТОВ "УІФК-Волинь".

Відзначимо, що ПАТ "Українська іноваційно-фінансова компанія" відноситься до бізнеса депутата російського парламенту Олександра Бабакова. Його фірми фактично окупували прикордонні землі Волині.

Варто сказати, що Олександр Бабаков голосував за анексію Криму, йому приписують фінансування бойовиків ЛНР/ДНР. Також він очолював Комісію з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу Російської Федерації. 

Читайте також: Митника, який пропустив 1,5 тонни бурштину, зробили заступником начальника Волинської митниці

Українські прикордонники наразі не можуть оцінити рівень загрози від приватного пункту, який скоро з'явиться, і зазначають, що тримають кордон під повним контролем.

До речі, раніше подібний додатковий термінал вже працював. Тоді приватна фірма того ж росіянина Олександра Бабакова ТОВ "УІФК-Волинь" поставила шлагбаум на дорозі і водії змушені були добровільно-примусово проїжджати через ще один пункт та платити за простій. Ця схема обурила водіїв і вони збунтувались проти неї, в результаті чого термінал закрили.

Однак, час пройшов і здирницьку схему вирішили перезапустити, загорнувши її в нову гарну обгортку. ТОВ "УІФК-Волинь", яке хитро збивала гроші з перевізників,  керував Василь Нікітіч. Тепер вже його син Віктор Нікітіч керує будівництвом і є заступником керівника ТОВ "Комплекс-Ягодин", який невдовзі має відкрити приватний термінал. Обидва відмовились коментувати будівництво і терміни запуску нового пункту.

Не дає спокою питання: як 11 гектарів прикордонної землі могли віддати у руки російському депутату-олігарху, який до того ж відповідав за обороноздатність країни-агресора і займав антиукраїнську позицію?

У Рівненській ОТГ, на якій і знаходяться прикордонні гектари кажуть, що землі віддали у оренду ще у 1990-х роках і додають, що ділянка у суборенді. Новим орендатором є ТОВ "Комплекс-Ягодин", а орендоздавачем виступає "УІФК-Волинь".

В підсумку маємо ситуацію, коли російський депутат-ФСБшник відкриває бізнес на українському державному кордоні, але нікого не турбують можливі наслідки цього для безпеки країни.

Олександр Бабаков

Між тим, у 2014 році активісти вимагали розслідувати причетність фірм Бабакова до теракту, в результаті якого був збитий нідерландський пасажирський літак "Боїнг 777" над окупованими бойовиками територіями України.

Також фірми Бабакова отримали дозвіл на переробку та утилізацію ядерного пального та ядерних підводних човнів російського флоту. Він отримав доступ до державних таємниць Російської Федерації.

Маючи повну інформацію про діяльність Олександра Бабакова, напрошується питання: чому теперішня українська влада ніяк не реагує на те, що на державному кордоні розростається бізнес небезпечного олігарха з країни-агресора?

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter