ПС США підтвердили “залучення американського пілота до інциденту” із крахом Су-27 на Вінниччині

 

Командування Повітряних сил США в Європі (USAFE) підтвердило “залучення американського пілота до інциденту” із загибелі винищувача ПС ЗСУ Су-27УБ на Вінниччині у вівторок, 16 жовтня.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в спеціальному повідомленні на сайті командування.

“Ми бачили повідомлення, в яких стверджується про жертви з боку США, і можемо підтвердити, що американський військовослужбовець був залучений до цього інциденту”, – зазначено в заяві USAFE.

“У даний час подія розслідується, і ми надалі надамо більше інформації, коли вона стане доступною”, – додали в командуванні Повітряних сил США в Європі.

За фактом загибелі винищувача військова прокуратура Вінницького гарнізону внесла до ЄРДР відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 416 Кримінального кодексу України – “порушення правил польотів або підготовки до них”.

Проведення досудового розслідування доручено слідчим управління Національної поліції в Вінницькій області, повідомила прес-служба військової прокуратури Центрального регіону.

За попередніми даними військової прокуратури, літак ВПС України піднявся у повітря з аеродрому у Старокостянтинові (Хмельницька область) для виконання навчально-бойового вильоту в рамках військових навчань “Чисте небо-2018”.
Винищувач Су-27УБ упав близько 17-ї години в районі сіл Уланів і Пагурці Хмільницького району Вінницької області.

Пізніше стало відомо, що рятувальники знайшли тіла двох пілотів. Це підтвердив у Facebook Генеральний штаб ЗСУ.

 

У своєму повідомленні військова прокуратура посилалася на дані ГШ, зазначаючи, що загинули обоє пілотів, один із яких – офіцер Повітряних сил Збройних сил України, другий – військовослужбовець повітряних сил Національної гвардії США.

Невдовзі прес-служба ГШ видала уточнену інформацію: про двох загиблих пілотів, але – без згадки про американця.

Загиблий літак належав Повітряним силам Збройних Сил України. Це винищувач Су-27УБ (учбово-бойовий) із бортовим номером 70, серійним номером 96310424040.

За деякими даними, пілот винищувача відпрацьовував вправу на гранично малій висоті.

Винищувач бачили в небі, коли він плавно виконував різні фігури. Сільчани кажуть, що в останні хвилини літак проходив дуже низько над хатами. Ймовірно, пілоти відчували біду та намагались відвести його, аби уникнути додаткових жертв. Люди чули вибух та бачили чорний дим на околиці.

Місцеві жителі села Уланів надіслали виданню “Вежа” фото з імовірного місця падіння літака.

За словами одного чоловіка, літак упав неподалік від його подвір’я. На фото видно вирву в землі та дрібні уламки матеріалу, який схожий на обшивку літака.

Також місцеві оприлюднили відео з місця падіння:

Як відомо, Су-27 виконував польоти в ході спільних із НАТО військових навчань “Чисте небо-2018” (“Clear Sky-2018”), які тривають у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Найбільші військові авіатренування за часів незалежності України зібрали льотчиків із восьми країн-партнерів по НАТО. Зокрема, з Каліфорнії прибули американці на F-15.
Загалом до участі в “Чистому небі” залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.
У межах навчань військові відпрацьовують зокрема питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна