Автокефалія церкви України може стати приводом для нової інтервенції Путіна, – FT

 

Надання Вселенським патріархатом томосу на автокефалію єдиній помісній Українській православній церкві, що було підтверджено Собором у Стамбулі, може стати приводом для нового вторгнення Путіна в Україну.
Як переказує російська служба BBC, про це пише в редакційній статті впливове британське видання Financial Times.

Зазначається, що цей розкол між Україною і Росією носить не тільки релігійний, а й геополітичний характер. Він зводить нанівець спроби Москви утримати Київ на своїй політичній орбіті та відновити свій вплив на пострадянському просторі. Він також завдає удар по концепції “русского мира”, який, за задумом Володимира Путіна, мав би включати імовірно братські народи України і Білорусі, частково пов’язані православ’ям.

Хоча московський патріарх і отримав право висвячувати патріарха київського ще в 1686 році, FT нагадує, що в 1990-ті роки, після розвалу СРСР, Українська православна церква Київського патріархату відкололася від Москви. А після 2014 року, коли РПЦ відмовилася затаврувати кровопролиття на сході України, лави УПЦ КП помітно поповнилися.

Тепер, якщо в листопаді Вселенський патріарх Варфоломій, як очікується, надасть об’єднаній УПЦ автокефалію, це надасть нового імпульсу прихильникам української незалежності. Це може також збільшити шанси на переобрання президента Петра Порошенка, активно виступає за релігійну свободу Києва, пише газета.

При цьому російський президент отримає сильний удар.

Путін обрав собі в помічники РПЦ у спробах відновити статус Росії як великої держави. Мірою зростання націоналістичних і популістських рухів в Європі, він використовував церкву для створення образу Росії як оплоту традиційних цінностей.

Тоді як втрата українського патріархату знижує вагу Росії в православному світі і дає їй менше приводів претендувати на звання Третього Риму. Вона також наочно демонструє, до чого можуть привести його спроби вбити клин між росіянами і українцями.

“Небезпека моменту посилюється, з точки зору Financial Times, ще й тим, що все це відбувається на тлі падіння рейтингу Путіна у зв’язку з непопулярною пенсійною реформою. У Києві та на Заході побоюються, що Кремль може застосувати військову силу, щоб взяти під свій захист церкви, що залишилися вірними Московському патріархату, і перешкодити їх переходу під юрисдикцію патріархату Київського. Потенційно такі дії можуть загрожувати новим кровопролиттям”, – ідеться в огляді ВВС.

Популярність Путіна різко зросла після анексії Криму, нагадує газета, і слабкість російської економіки може підштовхнути кремлівських стратегів до схожого маневру.

Читайте також:
“Тепер Путін увійде в історію як лузер, при якому РПЦ втратила Україну”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна