В Україні – найвища у Європі ставка ПДВ на харчі

14 Жовтня 2018, 10:07

Також 20% є в Латвії і Литві. Серед країн ЄС це держави з найнижчим рівнем життя. А нам потрібно рівнятися на Францію, де ПДВ на харчі становить 7%.

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт, коментуючи зростання в Україні цін на харчі, зазначив, що деякі продукти харчування в Україні коштують дорожче, аніж у сусідній Польщі.

«У нас відбулося дуже серйозне зростання цін. Це завжди відтягували. А якщо до кінця року в нас буде інфляція 12%, то щомісяця зростатимуть ціни на все. Лідерами тут є овочі. Зростатиме у ціні також хліб. Але загалом зростання цін на продукти буде дуже серйозне. Хоча вже зараз у нас деякі продукти на 20% дорожчі, аніж у Польщі», – зазначив Олексій Дорошенко і додав, що ціна бензину також впливатиме на ціну продуктів харчування.

Читайте також: Аграрна країна Україна має дорожче молоко, ніж у сусідів, – експерт

Окрім того експерт заявив, що в Україні майже немає контролю за ціноутворенням.

«У нас майже немає впливу держави на ціни. Часто це відбувається проти виробника і проти споживача. А коли говорили про регулювання цін на соціальні продукти харчування, то це був психологічний механізм, а не фактичний. Ніхто за 4 роки не перевіряв і не штрафував. Є субсидії, які в основному розподіляються між виробниками курятини і яєць. Все інше в країні залишається без грошей. Це говорить про те, що розподіляють гроші неправильно», – наголосив Олексій Дорошенко.

Він вважає, що єдиний спосіб вплинути на рівень цін – знизити ПДВ на продукти харчування.

«Ми про це говоримо уже давно. У нашій країні ставка ПДВ на харчові продукти є найвищою у Європі. Також 20% є в Латвії і Литві. Серед країн ЄС це країни з найнижчим рівнем життя. А нам потрібно рівнятися на Францію, де ПДВ на харчові продукти становить 7%, на Польщу з її 5% ПДВ і на Німеччину, де ПДВ на продукти харчування становить 8%», – додав Олексій Дорошенко.

Джерело:

zik.ua

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!