Мінкульт кришує «мертві душі» у музеї в Пирогові

В дерев’яних декораціях музею у  Пирогові оживають персонажі світової класики. Пам’ятаєте «Мертві душі» Миколи Гоголя? Так от, в. о. гендиректора музею Оксана Повякель, вочевидь, добре вчилась у середній школі, бо фантазії Гоголя зуміла втілити у життя в роботі музею.

А якщо серйозно, то нам стали доступні, серед інших документів про зловживання у музеї, також прізвища людей, які були  прийняті на роботу і отримували зарплати, премії та доплати за напружність. Тож перейдемо до першої частини списків. Ось ці прізвища неіснуючих працівників:

Сокольник В.М.

Рибальченко О.І.

Портянко Р.А.

Скиба С.В.

Міловідова Т.Л.

Шляхетнюк І.В.

Лавренчук Л.М.

Справа в тому, що всі ці особи жодного дня не працювали в музеї. НІКОЛИ. Вони були офіційно оформлені на роботу, керівник відділу заповняв на них табель, в.о. директора підписував наказ про преміювання.

В той же час, Повякель, виписуючи доплати на “мертві душі”,  не знаходила коштів для заохочення працівників, які дійсно сумлінно виконували свою нелегку роботу за невеликі ставки.

Отже, в злочинні схеми були залучені кілька людей, які свідомо займались розкраданням бюджетних коштів. Знаєте, як це називається? – Злочинне угрупування, або корупційні злочинні дії, скоєні групою осіб за попередньою домовленістю. Ми не будемо зараз займатись підрахунками матеріальних збитків для держави (про іміджеві втрати для влади навіть не говориться), але запевняємо вас, що подібні дії тягнуть на доволі серйозні терміни.

Дивує в даній ситуації  м’яко кажучи, бездіяльність, органів та осіб, які повинні в першу чергу реагувати на подібні «фокуси». Всі ці прізвища були озвучені аудиторській комісії, яка працювала в музеї у вересні, але «ревізори» КРУ так і не змогли виявити вищеозначених людей, один з яких, до речі, є чоловіком в.о. гендиректора О. Повякель. Якими доводами вдалось переконати перевіряючих, можемо лише здогадуватись.

Цікава думка осіб, які безпосередньо відповідають за запобігання корупції. Такими є Светюха Олександр Сергійович – головний спеціаліст з питань запобігання корупції і взаємодії з правоохоронними органами Міністерства культури. В музеї також є уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції. Це – Клюс Віталій Валерійович. То що? Будемо мовчати?

Ми не збираємось мовчати та дозволяти запускати руки в скарбничку української культури. Всі винні повинні бути покарані. Прізвища всіх учасників афери нам відомі. Гроші, вкрадені у держави, мають бути повернуті.

Рік тому з Національного музею народної архітектури та побуту України було вигнано о. Юрія Бойка, при якому процвітали крадіжки та зловживання. Пішов також його помічник Анатолій Науменко. Але, як виявляється, всі злочинні схеми разом з їх виконавцями успадкувала О. Повякель. Повернувся навіть Науменко – але вже в ролі підрядника. Як же без його досвіду у відмиванні грошей?!

Наскільки ми знаємо, однією з умов, з якою йшла на посаду Повякель, було заспокоїти колектив, збурений діяльністю команди Бойка-Науменка.  Можемо завірити чиновників Мінкульту: ситуація в колективі ніколи не була такою напруженою, як в темні часи відповідної парочки Повякель – Палієнка. Колектив ось-ось вибухне. Такого бездарного менеджменту не пам’ятають навіть старожили музею.-пише блог krymobua

Ми будемо продовжувати публікувати матеріали про зловживання владою в музеї, звертатись до правоохоронних та контролюючих органів. Очікуємо хоч якоїсь реакції міністерства. Багатостраждальний музей заслуговує на нормального очільника, а не на фейсбучних піарників-крадіїв!

Комітет порятунку музеїв.

і