Доступність посилання

ТОП новини

Церкви в Україні готові до об’єднання – екзархи перед звітом на Синоді Вселенського патріархату


Екзархи Вселенського патріарха Даниїл Памфілійський зі США і єпископа Іларіон Едмонтонський з Канади перебували в Києві у вересні
Екзархи Вселенського патріарха Даниїл Памфілійський зі США і єпископа Іларіон Едмонтонський з Канади перебували в Києві у вересні

Екзархи Вселенського патріарха, які перебували в Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві, прибули до Стамбула, де виступлять зі звітом на засіданні Синоду Константинопольського патріархату.

Вселенський патріархат. Учасники синоду про томос для України – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, один із екзархів архієпископ Даниїл Памфілійський зі США у відповідь на запитання про те, чи готова українська церква до об’єднання, заявив: «Думаю, що церкви в Україні готові до об’єднання, готові вже протягом 27 років, якщо не кількох століть. Коли це може статися – важко сказати. Це все, що я можу сказати на цю хвилину».

10 жовтня – другий день триденного засідання Синоду.

Як повідомляв 9 жовтня голова інформаційного управління УПЦ КП Євстратій Зоря, обговорювати питання томосу про автокефалію для української церкви будуть тільки після звіту екзархів Вселенського патріарха в Стамбулі.

За його словами, цей звіт запланований на 10 жовтня.

Читайте також: Томос наближається: на що піде РПЦ?

У Стамбулі 9 жовтня почалося триденне засідання Синоду Константинопольського патріархату. Як очікується, на ньому розглянуть питання про надання томосу про автокефалію української православної церкви. Засідання відбувається за зачиненими дверима.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

31 серпня предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило відвідав Стамбул та зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

Як стверджував речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, представникові російського православ’я не вдалося переконати Вселенського патріарха не надавати томос про автокефалію Українській православній церкві.

Читайте також: Філарет розповів про процедуру отримання томосу про автокефалію в Україні

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Томос для України: погрози Кремля нашкодили самій Росії

Томос для України: Москва готує розкол, а сам Путін витісняє патріарха Кирила​

Боротьба за томос і віряни. Як напруження у релігійному питанні впливає на суспільство​

Вселенський патріарх підтвердив рішучість надати автокефалію Україні – ЗМІ

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG