“Стоп фейк”. В УПЦ КП спростували інформацію про вже нібито наданий томос

 

Поширена в соцмережах і деяких ЗМІ інформація про те, ніби Вселенський патріархат уже оголосив про надання томосу єдиній Українській помісній церкві, не відповідає дійсності.
Як передає “Новинарня“, про це ввечері 9 жовтня заявив архієпископ Євстратій (Зоря), голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський.

“Лише сьогодні (09.10) екзархи Вселенського патріарха відбули з Києва до Стамбула. Завтра (10.10) звітуватимуть. Лише після цього можливе обговорення питання томосу. Тому повідомлення, ніби «томос вже є» – не відповідають дійсності, а інформаційно – шкідливі, бо після хвилі «перемоги» піде хвиля «зради», коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив”, – написав владика Євстратій у “Фейсбуці”.

“Боролися за автокефалію 100 років – тож можемо ще трохи побути стриманими!”  додав він.

Як інформувала “Новинарня“, у вівторок, 9 жовтня, у Стамбулі розпочався Синод Вселенського патріархату, що може вирішити долю української автокефалії.

Алгоритм такий: спершу Фанар приймає та оголошує принципове рішення про томос, потім у Києві відбувається об’єднавчий собор УПЦ Київського патріархату, УАПЦ й частини УПЦ МП, обирає предстоятеля, і після цього Вселенський патріарх надає томо про автокефалію єдиній Українській православній помісній церкві.

Читайте також:
На Порошенка подали до суду через його прохання Константинополя про томос

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, а також його сателіти (Антіохійський патріархат та ін.), але історична подія наближається.

У червні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату.Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представляють архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада).

Читайте також:
Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві:
Москву “бомбить” перед томосом

Вселенський патріарх поставив Кирила до відома,
що рішення про томос для України вже прийнято, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна