Через звернення про Томос на Порошенка подали до суду

Понеділок, 1 жовтня 2018, 16:25
Через звернення про Томос на Порошенка подали до суду

Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов громадської організації до президента Петра Порошенка щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Про це повідомляє прес-служба суду на своєму сайті 1 жовтня.

В повідомленні сказано, що суд відкрив провадження за позовом ГО "Неурядова організація верховенство права" та призначив підготовче засідання на 13 листопада.

Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою.

Згідно державного реєстру юридичних осіб, Громадська організація "неурядова організація верховенство права" зареєстрована в Солом`янському районі Києва 5 червня 2018.

Керівником ГО вказаний Стародубов Олексій Вікторович. Також, згідно з реєстром, людина з такими ініціалами очолює регіональну організацію політичної партії "Єдина країна" у місті Києві.

Як повідомлялось, 17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

В УПЦ МП назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...