Главу єдиної Помісної церкви оберуть за формулою “41+12+10”, – Філарет

 

Томос, тобто указ Вселенського патріарха щодо надання автокефалії помісній Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ.
Про це в інтерв’ю “5-му каналу” розповів предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет.

Патріарх роз’яснив, що керівника єдиної Помісної церкви буде обрано на Об’єднавчому соборі. А це станеться, тільки-но Константинополь ухвалить рішення про надання Україні автокефалії.

“Глава Української церкви буде обраний на соборі об’єднуючому, а собор об’єднуючий буде складатися з архієреїв Київського патріархату – це 41 архієрей, 12 архієреїв Автокефальної церкви, 10 архієреїв Московського патріархату“, – зазначив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Раніше він інформував, що всередині УПЦ МП почався рух за приєднання до майбутньої помісної церкви.

“Вони (керівники УПЦ МП – “Н”) думають не над тим, як вплинути на Київський патріархат, а як зберегти самих себе. Тому що всередині МП вже почався рух за приєднання до майбутньої помісної церкви”, – казав патріарх Філарет в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Зараз всі чекають томосу. Коли томос буде отриманий, тобто цю церкву визнає світове православ’я, архієреї зможуть в неї перейти, і вже будуть захищені, Москва не зможе їх покарати. А поки томосу немає, багато хто боїться”, – заявив Філарет.

Патріарх зазначив, що вже десять чинних архиєреїв УПЦ МП звернулися за томосом до Константинополя, двоє з них підтвердили це публічно.

“Але, за нашими підрахунками, до двох третин єпископату готові перейти в єдину церкву. Їх буде стимулювати те, що парафії МП самі почнуть туди переходити. Так що архієреї можуть залишитися без парафій, і будуть змушені йти за своєю паствою”, – зазначив предстоятель КП.

Патріарх зазначив, що в майбутньому Соборі братимуть участь тільки ті, хто звернувся до Вселенського патріарха, решта зможуть приєднатися до єдиної церкви.

Відповідаючи на запитання про ймовірність того, що в Українську церкву перейдуть і намісники Києво-Печерської і Почаївської лавр, Філарет сказав, що така ймовірність існує.

“Є. Якщо, наприклад, ці намісники попросяться в Київський патріархат, ми їх приймемо. Ми плануємо, що всі архієреї МП і УАПЦ залишаться на своїх місцях і зі своїми парафіянами. Якщо якийсь архієрей прийшов із половиною своєї єпархії – керуватиме половиною, перейде з трьома сотнями парафій – буде ними керувати”, – зазначив предстоятель УПЦ КП.

Читайте також:
Перед томосом: Моспатріархат організовує силові провокації
біля осель екзархів Константинополя

Екзархи Константинополя вже в Києві
і починають роботу з церквами перед томосом

Як інформувала “Новинарня“, після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті Петро Порошенко у квітні заявляв, що до Дня хрещення України-Русі (28 липня) Константинополь може надати томос про автокефалію Помісній українській церкві.

За його словами, Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомляв, що Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії УПЦ КП.

У червні в інтерв’ю ЗМІ патріарх Філарет (УПЦ КП) висловив думку, що томос буде надано у 2018 році.

Проти томосу виступає Росія та Московський патріархат, але історична подія наближається.

У червні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

У Стамбулі 3 вересня завершився архієрейський синаксис Вселенського патріархату. Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення патріарха Варфоломія щодо наміру дати Україні автокефалію і не висловлювали принципових заперечень. Надалі – остаточне ухвалення документів на Священному синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.
Зокрема, архієрейський собор вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представлятимуть архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада).

Очікується, що томос від Вселенського патріархату Українська помісна православна церква може отримати 9-11 жовтня 2018 року. У ці дні відбудеться наступний синакс на Фанарі (район Стамбула, де квартирує Вселенський патріархат).

Читайте також:
Відозва РПЦ з приводу екзархів Константинополя в Києві:
Москву “бомбить” перед томосом

Вселенський патріарх поставив Кирила до відома,
що рішення про томос для України вже прийнято, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна