Перейти к основному содержанию

Як РПЦ намагається дискредитувати українську автокефалію

Саме, що намагається. Проте лажає раз у раз.
Источник

Зараз вустами колишнього глави прес-служби отця Володимира Вігілянського по мережі розносять нібито слова старця Парфенія із закликом «За РПЦ».

«Я думаю, що церковне самоврядування у вигляді автокефалії — це річ сама по собі непогана, але коли існує мир. Коли це питання не стає питанням поділу людей, пастви. Тому мудрість, імовірно, підказує, наскільки можливо зберігати єдність із Патріархією Московській. Моя думка, щоб усі країни колишнього Союзу були в єдиній Російській православній церкві».

«Я думаю, що якщо Україна увійде до Європи, з нею трапиться гірше, ніж із Грецією. Тому треба бути дуже уважним. Потрібно молитися Богу, Пресвятій Богородиці, святим. Тільки Господь може позбавити нас від важкого становища, у якому ми перебуваємо».

Пишуть, що це сказав старець, і в кінці між іншим додають: «Зараз старцю Парфенію 87 років» — мовляв, навчений життєвим досвідом, а отже, його авторитетній думці треба довіряти, але це не точно.

"
«Духоносний» авва Парфеній під час привозу делегації Дарів Волхвів до Криму в січні 2014 року

І можна було б просто проігнорувати цю заяву — мало що сказав якийсь окремо взятий монах. Причому сказав на відверто політичну тему для тих, хто постійно топить за мем «Церква поза політикою». Не знаю, через неуважність або по дурості отець Вігілянський згадав, що цей авва є настоятелем монастиря, у якому зберігаються Дари Волхвів. Напевно, все ж через дурість.

«Чому це раптом?» — запитаєте ви. Я історію з Дарами Волхов запам'ятав добре і надовго. РПЦ організувала візит цієї реліквії, з історичної точки зору дуже сумнівною, в січні 2014 року. Чисто випадково — ага! — в службу супроводу реліквії було включено Ігора, самозванця Стрєлкова, Гіркіна. Він пізніше сам зізнався, що відлучався на Майдан для спостереження. І раптом ні з того ні з того за особистим благословенням патріарха Кирила делегація змінила маршрут перебування і полетіла на кілька днів до Криму. Січень 2014-го! Деталі цього візиту потім описав екс-віце-прем'єр Рустам Теміргалієв. Він розповів, як під приводом візиту Дарів Волхвів відбувалося вербування і схиляння до зрадництва вищих посадових осіб АР Крим (передусім В. Константинова, А. Могильов тоді від зустрічі відмовився).

Що показово, переговори тоді проводив екс-депутат Держдуми Д. Саблін, який пізніше створив в Москві рух «Антимайдан». До речі, чимало членів «Бойового братства» Сабліна були нагороджені медаллю «За повернення Криму».

«Яка ж мораль цієї байки?» — запитають мене парафіяни. А вона в тому, що у РПЦ працюють настільки недалекоглядні пропагандисти, що навіть не можуть сфабрикувати нормальну інформаційну кампанію без лаж. Уже всім відомо, що ви попалилися на Дарах Волхвів, ну так до чого було діставати на світ Божий геронта Парфенія?

«А кожен, хто слухає цих Моїх слів, та їх не виконує, подібний до чоловіка того необачного, що свій дім збудував на піску, і пішов дощ, і розлилися річки, і буря знялася й на дім отой, і він впав, і була та руїна його!» (Матвія 7:26, 27).

Тож на місці грецьких спецслужб я здійснив би візит із фінансової перевіркою в цей монастир — а що, їм можна, у них церква не відділена від держави.

У самурая нет цели, есть только путь. Мы боремся за объективную информацию.
Поддержите? Кнопки под статьей.