“Хутір Вільний тепер вільний!” ЗСУ зайняли околиці Золотого-5 на Луганщині

оновлено

Збройні сили України на Луганщині зайняли 40 гектарів “сірої зони” – північно-західну околицю селища Золоте-5, хутір Вільний..

Як передає “Новинарня“, про вихід на нові рубежі оборони ввечері у п’ятницю, 21 вересня, написав на своїй сторінці у “Фейсбуці” офіцер ЗС України, аналітик Міноборони Анатолій Штефан.

Як пояснив близький до Генштабу офіцер, Об’єднані сили 19 вересня поліпшили позиції – з огляду на те, що з району Золотого-5 бойовики ОРЛО вчиняли обстріли.

“Для припинення провокаційних обстрілів, збереження життя і здоров’я особового складу ОС та цивільного населення н. п. Золоте-4, 19 вересня поточного року особовий склад роти глибинної розвідки зі складу резерву Об’єднаних сил розширив зону відповідальності ОС і зайняв нові позиції, взявши під свій контроль північно-західну околицю н. п. Золоте-5″, – заявив він.

“Російсько-окупаційні війська, які здійснюють обстріли позицій ОС, систематично, з метою недопущення у відповідь вогню з боку підрозділів ЗСУ, застосовують тактику використання інфраструктури населених пунктів, в тому числі тих, які перебувають у так званій “сірій зоні”, прикриваючись місцевим населенням.
Так, останнім часом (після взяття Об’єднаними силами під контроль населеного пункту Золоте-4) противник, використовуючи північно-західну частину населеного пункту Золоте-5, яка знаходиться в «сірій зоні», значно активізував обстріли позицій українських військ у районі населеного пункту Золоте-4″, – пояснив Штефан.

“Характерно, що місцеві жителі (близько 150 осіб) зустріли українських воїнів-визволителів гаслами “Слава Україні!” і “Героям Слава!” – додав офіцер.

За словами Штефана, в результаті проведеної операції Об’єднаними силами повернуто під контроль майже 40 га території.

Водночас у сюжеті ТСН ідеться про те, що ЗСУ на північно-західній околиці Золотого взяли під контроль хутір Вільний.

У сюжеті місцеві мешканці співають разом із військовими Державний Гімн “Ще не вмерла”.

На центральній вулиці хутора вивісили синьо-жовтий прапор на стовпі.

“Операція пройшла без втрат серед українських бійців. Тепер вісім десятків жителів хутора знову живуть в рідній країні”, – уточнив журналіст.

Очолював операцію командир роти глибинної розвідки Олег Ляденко – той самий, що діяв і в Золотому-4.

Прикметно, що хутір Вільний був зайнятий підрозділом за кілька годин до дня народження комроти. 

ОНОВЛЕНО. 23 вересня українська сторона СЦКК на ФБ-сторінці прес-центру ООС підтвердила: “Днями підрозділи Об’єднаних сил звільнили Хутір Вільний, із якого російсько-окупаційні війська періодично здійснювали обстріли житлового сектору селища Золоте-4. Із взяттям українськими військами хутору під контроль відтепер противник позбавлений можливості вести вогонь з цієї території по мирних мешканцях”.

Надалі 23 вересня українською стороною СЦКК було забезпечено координацію виконання першочергових робіт з відновлення електропостачання у Золотому-4.

“З сьогоднішнього дня (23 вересня) у Золотому-4 та в окремих районах Золотого-5 знову є світло”, – сказано у зведенні.

Водночас у Хуторі Вільному офіцерами української сторони СЦКК було задокументовано руйнування восьми житлових будинків місцевих мешканців внаслідок обстрілів бойовиками.

Читайте також:
Наєв нагородив роту глибинної розвідки за взяте Золоте-4. ФОТО

Як інформувала “Новинарня“, 1 липня про взяття під контроль Золотого-4 (Партизанське, одне з селищ, що складають місто Золоте) повідомили координатор групи “Інформаційний спротив” нардеп Дмитро Тимчук та армійський волонтер Роман Донік.
Останній також поширив відео встановлення прапора України на будівлі в Золотому-4.

3 липня прес-центр ОС підтвердив повідомлення, поширивши відповідне відео.

У штабі уточнили, що “військовослужбовці окремої механізованої бригади зі складу Об’єднаних сил на напрямку Попасна-Первомайське, розвиваючи оборонні позиції, які були облаштовані воїнами бригад, що виконували завдання раніше, у взаємодії з ротою глибинної розвідки зі складу резерву ОС удосконалили та розвинули займане тактичне положення, утворивши нові опорні пункти та інші елементи бойового порядку, які в подальшому складуть повноцінну смугу забезпечення”.

У зведенні за 2 липня штаб Об’єднаних сил заявив уже про перший обстріл нових позицій ЗСУ в Золотому-4 та поранення там українського воїна.

Численні волонтери і військові в соцмережах заявляли, що українські війська були присутні в селищі Золоте-4 ще з 2015 року, тоді як бойовики контролюють лише Золоте-5.

Читайте також:
Об’єднані сили взялися допомагати жителям узятого під контроль Золотого-4.
ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна