ГоловнаПолітика

Американські юристи попереджали Манафорта про відсутність кримінального наміру в "газовій справі" Тимошенко, - "Bloomberg"

Це стало відомо із судових матеріалів у справі Манафорта.

Американські юристи попереджали Манафорта про відсутність кримінального наміру в "газовій справі" Тимошенко, - "Bloomberg"
Фото: EPA/UPG

У 2012 році найнята екс-президентом Віктором Януковичем для виправдання ув'язнення Юлії Тимошенко відома американська юридична компанія "Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom" попереджала про відсутність у справі кримінального наміру. Про це йдеться в матеріалі "Bloomberg" за мотивом оприлюднених судових документів у справі американського політтехнолога Пола Манафорта, який працював з командою Януковича.

"Як з'ясувалося завдяки оприлюдненим в п'ятницю з судовим документам, відома американська юридична фірма зіграла велику роль, ніж вважалося раніше, допомагаючи українському лідеру гнобити свого основного політичного опонента. Ця фірма, яка не називається в документах, але раніше згадувалася як «Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom», в 2012 році підготувала доповідь, що була використана для того, що виправдати ув'язнення проросійським президентом Віктором Януковичем однієї зі своїх опонентів. Але раніше не було відомо, що за місяць до оприлюднення доповіді «Skadden» висловлювала застереження. У листопаді 2012 року «Skadden» направила приватне повідомлення політичному консультанту Полу Манафорту, в якому говорилося, що кримінального наміру колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко «по суті не існувало»", - йдеться в матеріалі.

"В «Skadden» є ще один потенційний конфлікт в цьому питанні. Хоча ця фірма претендувала на роль арбітра у справі Тимошенко, вона також була найнята Україною в зв'язку з судовою справою проти колишнього прем'єр-міністра. Серед іншого, згідно з судовими документами, вона «готувала команду, яка займалася судовим переслідуванням Тимошенко». Ці деталі були оприлюднені в цю п'ятницю в рамках визнання провини Манафортом, колишнім головою кампанії Президента Дональда Трампа, який визнав відмивання понад $30 млн., зароблених за понад десять років роботи в ролі політичного консультанта для українських клієнтів, включно з Януковичем", - пише видання.

При цьому наголошується, що «Skadden» у правопорушеннях поки що не звинувачують. Коментувати інформацію там відмовляються. Раніше, пише "Bloomberg", там заявляли, що компанія підготувала незалежну доповідь і не причетна до діяльності від імені України в США, не мала реєстрації в Міністерстві юстиції згідно з Актом про реєстрацію іноземних агентів для роботи на іноземний уряд.

Нагадаємо, в 2011 році Печерський районний суд Києва засудив екс-прем'єра Юлію Тимошенко до семи років тюремного ув'язнення. Згідно з рішенням суду, тим самим екс-прем'єр допустила перевищення влади, оскільки такі директиви мали бути затверджені колегіальним рішення Кабінету Міністрів. Тимошенко звільнили після повалення Віктора Януковича, в 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram