Новий музей дизайну «V&A Dundee» в Шотландії може створити ефект «Більбао»

14 вересня, 2018
Музей дизайну «V&A Dundee» в Шотландії / Фото: huftonandcrow.com

Музей дизайну «V&A Dundee» в Шотландії / Фото: huftonandcrow.com

В містечку Данді 15 вересня відкриється перший музей дизайну Шотландії «V&A Dundee», який  стане першою і єдиною філією лондонського Музею Вікторії і Альберта (V& A). На будівництво культурного комплексу, спроектованого відомим японським архітектором Кенго Кумою, пішло три роки і витрачено $ 104 млн.

7

За словами Куми, створити таку архітектуру будівлі його надихнули гірські шотландські пейзажі. Екстер’єр музею нагадує скелі, розташовані вздовж північно-східного узбережжя країни. Корпус прикрашають тонкі прямокутні кам’яні панелі, які роблять його зовні монолітним і непроникним для сонця і сильних північних вітрів. Природне світло проникає в простір музею через прозорий дах і верхню галерею, стіни якої зроблені зі скла. Інтер’єр повністю виконаний з дерева: сам архітектор називає це простір «великою міською вітальнею».

10

Центральна експозиція буде присвячена історії дизайну Шотландії, займатиме кілька галерей і включатиме в себе 300 предметів з фондів V&A і приватних колекцій. Тут зібрано меблі, посуд, одяг, ювелірні прикраси та багато іншого. Крім постійної експозиції, в музеї планується проводити тимчасові виставки, присвячені світовому дизайну та архітектурі. Перша з них буде присвячена дизайну океанських лайнерів, його трансформації і впливу на культуру морських подорожей.

8

Місцева влада покладає великі надії на новий музей. Експерти порівнюють його з музеєм «Більбао», який допоможе розвинути регіон за рахунок великого потоку туристів, а також місто очікує на інвестиції різних компаній, які хотіли би відкрити в Данді свої представництва. Також там планується протягом наступних років відкриття цілого ряду нових культурних об’єктів.

Приєднуйтеся до нашої сторінки у Фейсбук

Share: