Вона та Медведчук. Початок

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Відколи Юлія Тимошенко співпрацює з екс-головою АП і кумом Путіна Віктором Медведчуком? Зараз очевидно, інтерв’ю Медведчука в «Independent» не лишає з цього приводу жодних припущень. А відколи? Отут все цікаво.

Вперше про пряму співпрацю між колишньою героїнею Помаранчевого майдану (Тимошенко) і заклятим ворогом Президента Ющенко (Медведчуком) преса заговорила у вересні 2005 р. Тоді ЮВТ менше ніж через місяць після відставки з прем’єрів чкурнула – куди? До Москви. Де офіційно перебувала в розшуку за дачу хабара путінській свята святих – міноборони… І як так сталося, що ще на кордоні ЮВТ не засадили в спільну камеру з наташками з Іваново? А справа в тому, що цей вояж їй організував Медведчук. Про це ще тоді ревіли і російська демократична преса, і російські опозиціонери, і низка політологів. А з чого б це Медведчуку організовувати вояжі екс-прем’єру?

Та от цікава ситуація склалася після Помаранчевої революції. СДПУ(о) Медведчука шанси залишитися у ВР тоді втратила, – українська вата тоді закохалася у ПР. Долучитися до ПР у Медведчука не виходило через складні стосунки, власне, з Януковичем, – про те, як проФФесор Медведчуку розмалював рило, тоді легенди ходили. Тому есдеки Медведчука масово подалися – куди? Звісно, у БЮТ. Дійшло до скандалу. Коли в БЮТ вступив Абдулін, з БЮТу вийшов Степан Хмара, – перебувати в одній фракції з затятим кучмістом Хмара відмовився.

А з чого б це есдеки так упевнено йшли до БЮТ? А отут цікаво, і варто згадати кілька фактів.

Факт раз. На виборах 2002 р. ЮВТ пройшла до ВР, але злила всіх своїх мажоритарників. За словами екс-нардепа Дмитра Чобота, мажоритарників зливали навмисно, – не давали їм грошей і зривали кампанію, плюс ЮВТ сама відмовилася від участі на перспективних ділянках на користь кучмістів. Все б добре, але Кучма тоді вибори виграв завдяки тому, що провів мізер своїх людей по списку та максимум по мажоритарці. Тобто ЮВТ свідомо підіграла Кучмі. Виборами Кучми займалася АП, а АП невдовзі очолив Медведчук. Варто згадати, що й акція «Повстань, Україно!» розпочалася після підписання Кучмою документу про інтеграцію України в НАТО, що дико збурило Москву. А ударною силою «Повстань, Україно!» виступили не бютівці, а комуністи Симоненка. І що саме «Повстань, Україно!» примусила Кучму відправити у відставку ющенківського прем’єра Кінаха і зробити ставку на донецьких, чому дуже раділи в Кремлі. АП тоді очолював Медведчук.

Факт два. Союз Тимошенко з Ющенком найбільше за всіх лобіював голова штабу Ющенка Олександр Зінченко – колишній другий секретар всесоюзного ВЛКСМ і колишній заступник Медведчука в СДПУ(о), вигнаний звідти ніби через конфлікт з Медведчуком. І от же диво, саме Зінченко перетворив роботу секретаріату Ющенка в перший же рік його президентства на суцільний дурдом, і саме Зінченко запустив розвал помаранчевої коаліції, яка за словами самих регіоналів у 2006-му на виборах мусила взяти мінімум 55%. Зінченко потім неодноразово висувався в депутати від БЮТ. Сам Медведчук в 2004-му сміявся, що Зінченко – найбільш вдала спецоперація СДПУ(о) в штабі Ющенка. Вам не здається, що він не брехав?

Було й ще багато чого. Була пропозиція Тимошенко призначити Медведчука віце-прем’єром, або хоча б послом в РФ, про це розповідав екс-президент Ющенко. Була спроба створення ПРіБЮТ, – тільки ледачий не писав, що то був проект Медведчука. Коли Юль-Володимирівну заарештували, першою з того збурилася Росія.

Ще фактів накидати? Чи й так все зрозуміло? Юлькани, скажіть що я десь збрехав.

 

Фото © Facebook Валерій Мілосердов, акція «Повстань, Україно!», 2003 р.

Автор