Прем'єр Вірменії Пашинян вирішив змінити конституцію, щоб уникнути відставки

відео
Субота, 18 серпня 2018, 10:15

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, виступаючи на мітингу в Єревані 17 серпня, присвяченому 100 дням його урядування, заявив про необхідність проведення конституційних змін до позачергових парламентських виборів.

Про це пише Azatutyun.am.

Згідно з чинною конституцією, проведення таких виборів вимагає відставки глави уряду і неможливість обрання нового прем'єра парламентом.

Пашинян раніше пообіцяв провести позачергові парламентські вибори якнайшвидше. Тепер він натякнув на те, що в разі його відставки, парламентська більшість може "таємно обрати іншого прем'єра", тому конституцію необхідно змінити.

У цей час екс-президент Вірменії Роберт Кочарян, обвинувачений у справі про події 1 березня 2008 року про повалення конституційного ладу, заявив про своє повернення в активну політику, а віце-спікер парламенту, прес-секретар Республіканської партії Вірменії, яка має більшість у парламенті, Едуард Шармазанов, зазначив, що особисто не виключає співпраці РПА з Кочаряном.

"Вони (представники Республіканської партії, - ред.) кажуть – дамо йому піти у відставку, а потім по-швидкому виберемо іншого прем'єра. Ці люди досі не розуміють, що відбувається. І оскільки вони не розуміють, що відбувається, ми зробимо наступне: ми ініціюємо конституційні зміни, сенс яких буде полягати в тому, що позачергові вибори можна буде проводити не тільки за умови відставки прем'єр-міністра, але і парламент зможе приймати рішення про саморозпуск", - сказав Пашинян.

За його словами, для цього потрібна згода народу.

"Ці зміни мають ухвалити саме ці Національні збори, і це відбудеться лише за однієї умови, якщо ви – громадяни Республіки Вірменія сформулюєте цю чітку вимогу з вашого боку. Коли ви сформулюєте, ми забезпечимо її реалізацію в парламенті", - заявив Пашинян, не уточнивши конкретні терміни або подальші кроки.

При цьому Пашинян проголосив "революційну площу Республіки" вищою та єдиною владою в країні.

"У Республіці Вірменія відбулося де-факто зміна форми правління в Республіці Вірменія, зараз встановилася правова система управління, яку в історіографії прийнято називати прямим народним правлінням, прямим народовладдям", - заявив Пашинян, підкресливши, що у Вірменії немає коаліції, немає коаліційної влади, немає парламентської більшості.

"Уряд було сформовано на цій площі, підзвітний цій площі і підкоряється цій площі", - сказав він.

Всі найважливіші питання у Вірменії повинні вирішуватися за допомогою референдумів, додав Пашинян.

"Найближчим часом ми повинні посилити інститут референдуму. Численні запитання народ повинен вирішувати саме цим шляхом. Йдеться як про місцеві, так і республіканські референдуми", - підкреслив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: