Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2018 11:22

У будь-якому випадку буде проросійський реванш. Питання – у його масштабах
6

2019 рік Україну посилить чи послабить

Чергові вибори президента України відбудуться у березні 2019 року. Передвиборча кампанія триває вже фактично кілька місяців.

Глава держави Петро Порошенко пообіцяв, що до 1030-річчя хрещення Русі Вселенський патріарх надасть Українській православній церкві Томос про автокефалію. Президент відкриває то школу, то дитсадок, то шматок дороги.

Екс-прем'єрка Юлія Тимошенко – нині найпопулярніший політик країни – провела форум, де спробувала показати свій оновлений образ. Її з гаслом "Новий курс України. Нові можливості для кожного" можна побачити на сотнях білбордів, а також – в інтернеті, у соцмережах.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, в якого другий рейтинг, їздить країною, зустрічається з потенційними виборцями, формує команду підтримки.

За півроку після президентських відбудуться вибори до Верховної Ради.

Країна має шанс суттєво оновити правлячий клас. Чи вдасться це? Чи нема небезпеки, що на місце теперішніх президента, народних депутатів, міністрів прийдуть ще менш патріотичні і професійні? Україна завершить 2019 рік сильнішою чи ослабне?

  ”Жоден із нинішніх політиків не здатен бути справжнім державником – принести себе в жертву. Так повелося з 1991 року – коли законсервували стару систему і дали їй матеріальні ресурси. Так виникли олігархічні клани”, – каже колишній народний депутат, Герой України Степан ХМАРА, його думку поділяє художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Жоден із нинішніх політиків не здатен бути справжнім державником – принести себе в жертву. Так повелося з 1991 року – коли законсервували стару систему і дали їй матеріальні ресурси. Так виникли олігархічні клани”, – каже колишній народний депутат, Герой України Степан ХМАРА, його думку поділяє художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Хоч би хто переміг, НИНІШНЮ КРАЇНУ БІЛЬШЕ НЕ ПОБАЧИМО. Буде інша. Якщо переможе теперішня влада, Україна не переживе цього. Будь-яка опозиція змінюватиме все докорінно. Порядок денний парламентських виборів диктуватиме переможець президентських.

Олександр КОЧЕТКОВ, 62 роки, політолог

Росія діятиме з-за куліс, використовуючи фінансові і медійні ресурси. Всередині країни на виборчий процес і громадську думку суттєво впливатимуть олігархи. На це Україна приречена невідомо на який час.

Зараз неможливо уявити політичну силу, яка візьме більшість у парламенті. Але майже напевно при теперішній виборчій системі вона орієнтуватиметься на главу держави. По-перше, після виборів президента багато хто кинеться підтримувати його. По-друге, за ним будуть мажоритарники, які залежать від адміністративного ресурсу.

Карл ВОЛОХ, 59 років, бізнесмен

Головними темами будуть війна й економіка.

До другого туру вийдуть два опозиціонери – Тимошенко і ще хтось.

Навряд чи суспільство дозріло до серйозного ривка. Що далі від Києва – то менше змін. Люди живуть за старими стереотипами. Тому тренд президентських і парламентських виборів задаватиме столиця. Нинішній ВЛАДІ ТРЕБА КРАСИВО ПІТИ. Якби Янукович не доводив ситуацію до крайнощів, то досі був би провідним політиком в Україні.

Олег ФЕДОРЧУК, 57 років, футбольний тренер

Президентська кампанія в Україні триває постійно – з часів помаранчевої революції. Політичні фігури після закінчення другого терміну Леоніда Кучми майже не змінилися. Нових кандидатів немає, бо до цього

не дозріло суспільство. Поки що воно готове до простих дієвих форм: вийти на Майдан, захищати батьківщину. Для творення нової ідеології, яка відповідатиме вимогам часу і країни, треба набратися досвіду.

Важливим буде етап після виборів. Якість життя не зміниться. Але МОРАЛЬНИЙ СТАН ПОВИНЕН БУТИ ІНШИЙ. Суспільство дорослішає. Зараз є запит не так на нові обличчя, як на нову політичну формацію. Вона не виникне завдяки грошам олігархів.

Володимир ТИХИЙ, 48 років, режисер

Багато прозахідно налаштованих людей виїхали за кордон. Вони були на Майдані, прагнули пов'язати майбутнє з ЄС. Побачили, що це не вдалося, і перебираються до Європи, Канади, США. На виборах 2019 року вони голосували б за нормальні цінності.

Зараз глобальною темою для кожного українця є власний достаток. Президентське крісло отримає кандидат, який запропонує НАЙКРАЩИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ПАКЕТ.

Олексій ЛУПОНОСОВ, 39 років, економіст

Автор: REUTERS
  Петро Порошенко витирає лоба під час прес-конференції в Києві  26 травня 2014 року, давав її як кандидат у президенти
Петро Порошенко витирає лоба під час прес-конференції в Києві 26 травня 2014 року, давав її як кандидат у президенти

Жодні вибори в Україні не мають сенсу. Бо запрограмовані на самопереобрання існуючих еліт. Технологічно вони стали актом легітимізації змовників. Тому не маємо жодного політичного механізму зміни влади. Лише неполітичні.

Вибори не мають сенсу, доки в Україні торжествує політична та візуальна реклама, значна сума застави, невмотивовано високий прохідний бар'єр, дебільна система формування ЦВК і всіх виборчих комісій унизу. Люди обирають між рівнем платоспроможності основних гравців. Неплатоспроможні, але якісні – у прольоті. Тому навіть не скептично, а вороже ставлюся до наступних виборів, якщо не будуть змінені їхні правила.

Ці ВИБОРИ БУДУТЬ ЗМАГАННЯМ НАСМЕРТЬ МІЖ ПОГАНИМИ І ЖАХЛИВИМИ. Двобоєм між безоднею і прірвою, між милом і мотузкою.

На жаль, не знайдеться жодного політика, який вийшов би до народу і чесно сказав: "Шановні друзі, ми збудували державу–монстра. Її треба повністю перезасновувати з нуля, з чистого аркуша. З новими кордонами, з новою Конституцією, з новими правилами гри для всіх інституцій. Всіх до єдиної. В теперішньому вигляді держава Україна – це зло".

Остап ДРОЗДОВ, 39 років, журналіст

Від президентської кампанії нічого нового чекати не варто. Всі кандидати позиціонують себе в режимі "ПРОТИ": у країні все погано, а вони зроблять краще. Це – антинаціонально.

У другий тур пройдуть Тимошенко і Порошенко.

Суспільство змінюється. Але біда в тому, що це не впливає на формування політичної еліти.

Москва втручається по-дрібному, але в усіх сферах. Проросійські партії, телеканали, журналісти і звичайні люди говоритимуть: "Як добре жилося в СРСР". Це зробить своє діло. Росії потрібен наш потенціал. Вона не зможе повноцінно існувати без України. Мусимо навчитися жити в умовах такої перманентної війни.

Юрій ПРИСЯЖНЮК, 56 років, історик

Автор: REUTERS
  Глава ”Опозиційного блоку” Юрій Бойко та керівник Радикальної партії Олег Ляшко побилися на засіданні погоджувальної ради у Верховній Раді 14 листопада 2016 року. Під час виступу Ляшко звинуватив ”Опоблок” і особисто Бойка в отриманні ”консультацій із Москви”
Глава ”Опозиційного блоку” Юрій Бойко та керівник Радикальної партії Олег Ляшко побилися на засіданні погоджувальної ради у Верховній Раді 14 листопада 2016 року. Під час виступу Ляшко звинуватив ”Опоблок” і особисто Бойка в отриманні ”консультацій із Москви”

Жоден із нинішніх політиків не здатен бути справжнім державником – принести себе в жертву. Так повелося з 1991 року – коли законсервували стару систему і дали їй матеріальні ресурси. Так виникли олігархічні клани.

Росія ні на хвилину не припиняє втручатися в наші справи. Їхня база – "Опоблок" – це опозиція до української держави. Матеріали на Юрія Бойка вже запліснявіли в прокуратурі. Зараз чути заяви про його участь у президентських виборах. Йому НЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ЙТИ, А В ТЮРМУ. Говорити про рейтинги Бойка – аморально. Але за ним – Росія. США подібних речей не роблять. Вони працюють із тією владою, яку обере народ.

Степан ХМАРА, 80 років, радянський політв'язень, колишній народний депутат, Герой України

Кожен кандидат у президенти має запропонувати варіант перемоги у війні з Росією. Далі найгостріші проблеми – ЕКОНОМІЧНІ. Від них залежать усі інші. Сьогодні чуємо лише популістські заяви. Кожен намагається максимально сподобатися виборцям. Але суспільство йде попереду політиків і хоче якісних змін. Це довели дві революції. Якщо з'явиться альтернативний кандидат, не від системи, – то він матиме всі шанси перемогти.

З двох виборчих кампаній країна вийде міцнішою. Як показує практика, демократичний підхід у політиці кращий за авторитарний, як у сусідній Росії. Він дає шанс на позитивні зміни.

Андрій НОВАК, 45 років, економіст

Треба, щоб демократична опозиція об'єдналася навколо когось одного. Анатолій Гриценко здається мені найменшим злом. Так само думав на минулих президентських виборах. Засмучує, що нічого не змінилося за ці роки.

Юлія Тимошенко як президент – небезпечна для країни. З її вуст лунає згубна риторика. Коли намагається дискредитувати Порошенка, виступає проти інституту президентства і водночас проти держави.

Якщо Петро Олексійович залишиться на другий термін – це не найстрашніший варіант. Принаймні знаємо, чого від нього чекати.

Порядок денний України в міжнародній політиці зрозумілий – це зближення з Європою, поступове входження в НАТО. Майбутній президент має втримати цей вектор. І запропонувати внутрішній, з яким нинішня влада не справляється. У програмі мусять бути СИЛЬНА АНТИКОРУПЦІЙНА СКЛАДОВА й воля її втілювати. Країна багата, але її багатства розподілені злочинним способом. Ними володіє і розпоряджається групка людей.

На парламентські вибори надій не покладаю. Дай Бог, щоб не стало гірше. Більшість партій – фікції. Вони будуються згори, біля грошового мішка. Через це досі не маємо народного представництва.

Тарас АНТИПОВИЧ, 40 років, письменник

Автор: REUTERS
  Під час виступу лідера ”Батьківщини”  Юлії Тимошенко на форумі ”Новий курс України” на сцену вийшов чоловік, який не поділяє її політичних пропозицій.  Київ, 15 червня 2018 року
Під час виступу лідера ”Батьківщини” Юлії Тимошенко на форумі ”Новий курс України” на сцену вийшов чоловік, який не поділяє її політичних пропозицій. Київ, 15 червня 2018 року

На виборах музику замовлятимуть не так олігархи, як організовані злочинно-політичні угрупування. Суспільство не дозріло обирати президента. Була колись гарна ідея викупити право не голосувати за 5 тисяч гривень на карточку. Але представники західної демократії будуть верещати – і наші політики на це не підуть.

Тож РЕЗУЛЬТАТ ВИБОРІВ насамперед ВИЗНАЧИТЬ СТАРШЕ ПОКОЛІННЯ – бідне і кимось скероване.

Ще не відомо, яку узгоджену кандидатуру дадуть Ахметов, Льовочкін і Бойко. Бо в нас три електоральні групи братимуть участь у виборах – українці, хохли і совєтський народ. Остання завжди мобілізована.

Маємо очікувати нові методи впливу Кремля. Максимально посилюватимуть грошима проросійські дискурси. Мобілізують Московський патріархат. Залучать інформаційно-медійний ресурс – як то кажуть, не "Інтером" єдиним.

Кандидат у президенти має чітко сказати, як далі вестиметься війна. Як дбатимемо про оборону країни. Чи зробить ринок землі з кадастром, правом власності. Наступне питання – вступ у НАТО. Далі – реформа податкового кодексу, лібералізація економіки, зменшення процентних ставок і вільне кредитування. Усе це для того, щоб можна було працювати, а не тікати з України.

Роман ЧАЙКА, 49 років, журналіст, музикант

У другий тур пройдуть Юлія Тимошенко та Юрій Бойко.

Петро Порошенко про участь у виборах, мабуть, заявить на День Незалежності. Він чудом може потрапити у другий тур, але, скоріше за все, програє.

Зараз жоден із нових кандидатів не зможе влитися у президентську кампанію. У Святослава Вакарчука й Володимира Зеленського нема ні команди, ні членів виборчих комісій, ні нового курсу. Виграє той, у кого є команда.

Під час виборчої кампанії кандидати говоритимуть про припинення війни. Наступні по важливості теми – зарплати, пенсії і тарифи.

Захід і США традиційно підтримають переможця. Вони добре знають і Порошенка, і Тимошенко. Але їм був би добрий Гриценко, бо в нього – найменший корупційний індекс.

У КУЛЬТУРІ СТАЄМО СИЛЬНІШИМИ, розвиваємо українську мову. Але економічно – падаємо у прірву. А люди виїжджають із країни.

Денис БОГУШ, 44 роки, політтехнолог

Постійно заглядаємо на чийсь досвід. Не любимо вже ніби Росію, однак досі багато говоримо про неї. А потрібно акцентувати увагу на своєму. На жаль, даються взнаки пережиті нами МОРАЛЬНІ ТРАВМИ, зокрема Голодомор. До прикладу, захоплюємося хорватським футболістом, який сказав "Слава Україні". Потім він вибачився. Це мало б дати нам зрозуміти, що тільки самі можемо дати лад у своїй країні.

Степан ПРОЦЮК, 53 роки, письменник

Кремль втручатиметься у наші вибори ще нахабніше, ніж в американські позаторік. Просуватиме свої інтереси через партії "За життя", "Опозиційний блок", Юлію Тимошенко.

Захід підтримуватиме чесні вибори. Він робить ставку на процес. А Москва – на конкретних кандидатів.

На виборах 2019 року в будь-якому випадку буде проросійський реванш. Питання – у його масштабах. Проросійські ЗМІ вільно працюють. Рабінович, Мураєв, Льовочкін, Ахметов мають цілі телеканали.

ПІСЛЯ МАЙДАНУ МАЯТНИК РОЗКАЧУЄТЬСЯ В ІНШИЙ БІК.

Віталій ДЕЙНЕГА, 33 роки, волонтер

Вражає ЦИНІЧНІСТЬ кандидатів у президенти. Мають мільйони на білборди, рекламу. А скільки були на фронті? Скільком допомогли із соціально незахищених?

Вибори у час війни проводити не треба. Увів би диктатуру, доки не виборсаємося з болота. Потрібен такий собі Тарас Григорович Піночет, який би не дав Україні загинути у сьогоднішній буремний час.

Наступний рік бачу сповненим лайна і розхитування ситуації.

Сашко ЛІРНИК, 55 років, казкар

Президентська кампанія розпочалася ще восени 2017‑го. Відкрили її Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Юрій Бойко запустив соціальну рекламу на телеканалах. Ці троє зараз – основні кандидати.

Тема номер один – війна. Друга – тарифи, ціни, доходи. Тарифи до виборів можуть знизити, але максимум на 10‑15 відсотків. Опозиція вестиме контргру. Якщо влада щось заборонятиме чи підніматиме, вони обіцятимуть протилежне.

Країна вже пройшла іспит на стійкість. Українці виявились не такими слабкими, як про себе думали, і не такими хаотичними, як нам намагалися нав'язати. Можемо діяти згуртовано, ОБ'ЄДНАТИСЯ – НЕ ЛИШЕ ПЕРЕД РОЗСТРІЛАМИ. Ми вже далеченько відійшли від Москви. 2019-го зробимо ще крок чи два у правильному напрямку.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, 38 років, економіст

  ”Політичні фігури після закінчення другого терміну Леоніда Кучми майже не змінилися. Нових кандидатів немає, бо до цього не дозріло суспільство”, – каже режисер Володимир ТИХИЙ,  його думку поділяє художник  Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Політичні фігури після закінчення другого терміну Леоніда Кучми майже не змінилися. Нових кандидатів немає, бо до цього не дозріло суспільство”, – каже режисер Володимир ТИХИЙ, його думку поділяє художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Бачимо ту ж засмальцьовану колоду карт, що й 15 років тому. Якщо раптом з'явиться свіжий перспективний політик, на нього накинуться решта кандидатів. А також – олігархічні медіа. І людина не матиме жодних шансів на перемогу.

Вибори будуть ДУЖЕ БРУДНІ. Влада задіє весь репресивний механізм. Недарма західні партнери наполягають на реформуванні Служби безпеки. Саме вона під час перегонів найактивніше працюватиме на ­діючий режим.

Дмитро СНЄГИРЬОВ, 46 років, військовий експерт

Маємо Угоду про асоціацію з Євросоюзом, а користуватися нею не вміємо. Кандидати у президенти мають чітко пояснити, як інтегруватимемося у ЄС з економічної точки зору. Водночас необхідні пенсійна і земельна реформи. Треба ліквідувати рахунки ПДВ й зробити нормальну систему оподаткування. Відкрити кримінальні провадження щодо керівників Нафтогазу і всіх, хто пов'язаний з паливно-­енергетичною сферою. Вони дуже багато вкрали.

У вибори інформаційно й матеріально втручатиметься Кремль. Однак ПОВТОРИТИ ФЕНОМЕН З ЯНУКОВИЧЕМ НЕ ВИЙДЕ. Ставки робитимуть на Верховну Раду. Щоб зайшло більше партій, які голосуватимуть після консультацій із Москвою.

Після виборів усі чекають покращень. Не певний, що вони будуть. Конфлікти між олігархами й хаос у владі залишаться.

Олександр ОХРІМЕНКО, 54 роки, економіст

Для Тимошенко і Гриценка це останній шанс стати президентом. Для Бойка й Порошенка – теж. Це люди вчорашнього дня. Вийшли з "КУЧМІВСЬКОЇ ШИНЕЛІ", нерозривно пов'язані з корумпованою системою. Те, що вони фаворити президентської кампанії, – біда для України.

Путін може активізувати бойові дії на Донбасі, щоб допомогти Петру Олексійовичу оголосити воєнний стан і скасувати вибори.

Юрій КАСЬЯНОВ, керівник волонтерської групи "Армія SOS"

Українці готові до серйозного ривка, якщо отримають нормального лідера.

Павло МЕЛЬНИК, 38 років, директор компанії "МПП-консалтинг"

Ми – майже найбідніша країна в Європі, яка перебуває у стані війни. Перемога й економічний розвиток мають бути пріоритетними напрямками під час виборчої кампанії.

Думаю, наступний склад Верховної Ради буде менш професійний. Популісти зараз мають більшу електоральну підтримку, ніж професіонали. Під час виборчої кампанії популізм зростатиме – це нормально для будь-якої демократії. Обіцятимуть підняти мінімальну зарплату, пенсію, збільшити соціальні видатки. А влада намагатиметься зробити це ще перед голосуванням.

Країна вже 27 років рухається незалежним правильним шляхом. Вона дозріває до прориву. Із цих виборів у довготерміновому плані вийде міцнішою, хоча в короткотерміновому – це може виглядати не так. Після століть і десятиліть царизму, комунізму, авторитаризму нам треба у головах крок за кроком посилювати демократичну складову. Найкраще це роблять чесні, справедливі, прозорі вибори. А в нас вони будуть ще й конкурентні.

Павло ШЕРЕМЕТА, 47 років, економіст

Зараз ви читаєте новину «У будь-якому випадку буде проросійський реванш. Питання – у його масштабах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути