"Група друзів" Грузії закликає РФ вивести війська з Абхазії і Південної Осетії

Середа, 8 серпня 2018, 15:55

11 країн-членів Організації з безпеки і співпраці в Європі, які називають себе "групою друзів Грузії", опублікували спільну заяву до десятої річниці війни між Росією і Грузією.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

До Організації входять Канада, Чехія, Латвія, Литва, Естонія, Польща, Румунія, Швеція, Україна, Велика Британія і США.

Вони спільно закликали Москву вивести війська з окупованих грузинських територій і відмовитися від визнання так званої "незалежності" Абхазії і Південної Осетії.

"Через десять років після російського військового вторгнення в Грузію ми, як і раніше, глибоко стурбовані окупацією грузинських територій. Ми наголошуємо на необхідності мирного вирішення конфлікту… Також ми закликаємо Росію відкликати свою заяву про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії", – йдеться в заяві.

Від Росії вимагають виконати всі пункти мирної угоди, підписаної в серпні 2008 року і вивести своїх військових з території Абхазії і Південної Осетії.

У документі також сказано, що держави "глибоко стурбовані" тим, що Росія проводить в Абхазії і Південній Осетії військові навчання і нарощує військове угруповання.

Також підписанти заяви висловилися за відновлення роботи моніторингової місії ОБСЄ в Грузії, яка не працює там з 2009 року.

"Група друзів" наголошує на "високому ступені обмеження" прав населення на свободу пересування і доступ до своєї власності.

Зазначається, що військові з Росії, Абхазії і Південної Осетії на лінії розмежування з Грузією встановлюють колючі дроти і високі паркани.

Часто цей "кордон" проходить садами і пасовищами, що перебувають у приватній власності жителів Грузії, що позбавляє їх можливості займатися землеробством і пасти худобу.

Напередодні Європейський Союз заявив про підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів і про прихильність до мирного врегулювання конфлікту.

У свою чергу прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що війни з Грузією могло б не бути, якби не поведінка тодішнього грузинського лідера Міхеіла Саакашвілі.

Читайте також: Уроки грузинської

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування