День кремлівської пропаганди: чому російсько-грузинська війна почалася 7, а не 8 серпня

Вівторок, 7 серпня 2018, 16:07 — , Фонд Ронделі
Фото: mk.ru

В українському інформаційному полі найчастіше згадують, що Росія напала на Грузію 8.08 2008 року. Ця "красива" дата обігрується у листівках і дописах... але є неправильною. В Тбілісі наголошують, що повномасштабне вторгнення армії РФ на грузинську землю почалося ще напередодні, а отже, і відлік йде не з 8 серпня.

Причому в даному разі відмінність у 1 день – вкрай важлива. Чому – пояснюється у публікації грузинського автора Давіда Баташвілі.

* * * * *      

Існує деяка плутанина у зв'язку з датою початку війни 2008 року. Люди називають днем її ​​початку то 7, то 8 серпня, ніби між двома цими датами немає різниці. Насправді ж різниця є, причому принципова.

7 серпня є днем, коли російська армія реально вторглася у Грузію, почавши війну проти цієї країни. Тоді як Москва традиційно називає датою початку війни 8 серпня.

У цієї брехні є надзвичайно важлива політична мета.

З її допомогою Росія заявляє, ніби її наступ на Грузію почався тільки після того, як Тбілісі розпочав військову операцію в Цхінвальському регіоні.

Як заявив Владімір Путін 2012 року, російський генштаб підготував план війни з Грузією в кінці 2006-го – на початку 2007 року. Військовий напад був тим дієвим ударом, яким Росія призупинила остаточну "втечу" Грузії від неї.

Вранці 7 серпня 2008 року російські регулярні, не миротворчі військові сили перетнули кордон Грузії через Рокський тунель і вторглися на територію Грузії. Цей факт підтверджується багатьма джерелами, в тому числі інформацією, що просочилася в російську пресу з цілої низки незалежних один від одного джерел.

Офіційне російське кримінальне розслідування, що стосується смерті російського солдата у Джавському районі Грузії вранці 7 серпня; заява глави сухумського режиму Сергєя Багапша; телефонні розмови між "прикордонниками" Цхінвальського режиму, записані грузинською стороною, що стосуються російської військової колони, яка увійшла до Грузії через Рокський тунель рано-вранці 7 серпня.

Згідно з нормами міжнародного права, вторгнення військових сил однієї держави на територію іншої без згоди останньої є агресією. За тим же міжнародним правом держава, проти якої здійснюється агресія, має право захищатися.

Грузія скористалася цим правом пізно вночі 7 серпня, почавши відповідну військову операцію в Цхінвальському регіоні проти російської агресії.

Російська армія незаконно вторглася до Грузії як мінімум на 19-20 годин раніше початку грузинської операції.

Люди, які не можуть належним чином оцінити значення цього факту, іноді підкреслюють, що російські військовослужбовці незаконно перебували в Грузії й раніше. Імовірно, це дійсно так. Але є фактори, через які ці попередні дні не є значущими, тоді як день 7 серпня має значення.

На перебування у Грузії російської армії конкретно 7 серпня дуже багато хто вказує. Саме 7 серпня влада Грузії отримали підтверджену інформацію про вторгнення російської армії, у відповідь на яке почалася грузинська військова операція.

Водночас треба зазначити, що російські сили, які вторглися 7 серпня, почали саме той військовий наступ на Грузію, який безперервно тривав і протягом наступних днів війни. Виходячи з усього цього, днем ​​початку війни є саме 7 серпня.

І до сьогодні Росія свідомо і послідовно видає 8 серпня за день початку війни. Вона постійно поширює наратив, нібито російська військова операція проти Грузії розпочалася після початку грузинської операції, а не до того, як сталося насправді. Вся російська дезінформація, пропаганда і дипломатичні зусилля у зв'язку з війною 2008 року побудовані на цій брехні.

Справжня історична дата руйнує всю конструкцію, яку побудувала Росія, щоб звинуватити у війні жертву агресії – Грузію.

З 2008 року багато чого змінилося. Стали відомі деякі нові факти про російську агресію.

З іншого боку, внаслідок агресії в Україні, нападу на політичні системи країн Заходу і багатьох інших агресивних актів Москви нині на Заході більш адекватно оцінюють зовнішню політику Росії, ніж у попередні роки.

Стаття опублікована на порталі "Грузия-online" і републікується за згодою автора (з редакційними скороченнями).

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.