Глава Косова виступив зі спецзаявою через зростання напруженості із Сербією

Субота, 4 серпня 2018, 16:08

Президент Косова Хашим Тачі виступив зі зверненням до громадськості з проханням утримуватися від будь-яких провокацій.

Про це передає RTK.

3 серпня відбулося засідання Ради безпеки Косова, на якому розглядалася наявна інформація щодо намірів сербів на півночі Косова оголосити в односторонньому порядку сербську автономію. У свою чергу в Белграді навпаки кажуть, що сили безпеки Косова за підтримки США планують таємне вторгнення на непідконтрольну їм північ Косова.

"Республіка Косово прагне досягти юридично зобов'язуючої історичної угоди на останньому етапі діалогу з нормалізації відносин між Косово та Сербією", - заявив Тачі.

"У ході цієї подорожі, яка необхідна для забезпечення довготривалого миру на західних Балканах, Республіка Косово буде неухильно виконувати зобов'язання з підтримання миру і жодним чином не піде на компроміс з метою повної нормалізації відносин між двома країнами", - додав Тачі.

Він також підтвердив намір сформувати так звані Асоціації сербських муніципалітетів на півночі Косова.

3 серпня відбулося засідання Ради безпеки Косова, на якому розглядалася наявна інформація щодо намірів сербів на півночі Косова оголосити в односторонньому порядку сербську автономію. У свою чергу в Белграді навпаки кажуть, що сили безпеки Косова за підтримки США планують таємне вторгнення на непідконтрольну їм Північ Косова.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.