Це нерозсудливо: Дональд Туск застеріг про небезпеку «антибандерівського закону»

ЄС: Росія показала недостатній прогрес, санкції мають бути продовжені ПоштівкаДональд Туск
15 Липня 2018, 09:34

Президент Європейської ради і за сумісництвом польський політичний діяч Дональд Туск розкритикував своїх співвітчизників за надмірну категоричність щодо «антибандерівського закону».

Політик заявив, що вважає нерозсудливим підхід Польщі щодо жорстких норм в законі про інститут національної пам’яті, які стосуються злочинів українських націоналістів.

Про це він розповів в інтерв’ю TVN24.

Він визнав, що у Польщі може бути своя позиція з цього питання, однак підкреслив, що і Києву та Варшаві потрібно прагнути до формування більш міцних і дружніх відносин.

«Мова не йде про те, щоб не говорити правди, бо правда необхідна для об’єднання, але в інтересах Варшави і Києва побудувати фундамент для об’єднання, а не конфлікту», – заявив Туск.

Політик зазначив, що свого часу Польщі вдалося примиритися навіть з Німеччиною, проте це зажадало прояви доброї волі як з боку уряду, так і з боку простих людей.

«У цьому ми потребуємо і з Україною. Але не варто порівнювати з ситуацією Польщі та Німеччини. Україна бореться за свою незалежність, Україна потребує підтримки як ніколи раніше», – заявив глава Євроради.

Він вважає, що з підходом, який використовує Польща, досягти конструктивного діалогу буде складно.

«Мені не здаються розсудливим підходом такі жорсткі формулювання в законі, тому що так навряд чи можна чогось досягти», – констатував Туск.

Він побоюється, що якщо Варшава продовжить в тому ж дусі, відносини між Польщею та Україною можуть остаточно зіпсуватися.

«І в кінці кінців ми посваримося. І сьогодні я не повинен говорити, хто потирає руки від того, що з Києва і Варшави звучать неприємні сигнали», – підсумував Туск.

Нагадаємо, в Польщі знову візьмуться за «антибандерівський закон». Як стало відомо, Конституційний суд Польщі вирішив переглянути норми закону про інститут національної пам’яті, де згадані «українські положення».

Йдеться про скасовані 27 червня статтях 55а і 55b закону про інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальну відповідальність за приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху і поширення цієї відповідальності навіть на іноземців.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!