ГоловнаЕкономікаБізнес

Угода про продаж "Запоріжсталі" у 2010 році супроводжувалася таємним $100-мільйонним платежем Бакаю

Є підстави вважати, що завод купував ВЕБ, а гроші пішли російським чиновникам.

Угода про продаж "Запоріжсталі" у 2010 році супроводжувалася таємним $100-мільйонним платежем Бакаю
Фото: metallurgi-ua.livejournal.com

Власники холдингу Midland Алекс Шнайдер і Едуард Шифрін у 2010 році продали свою частку в українському заводі "Запоріжсталь" пулу інвесторів за $850 млн, з яких $100 млн у вигляді комісії були таємно перераховані Ігореві Бакаю, який супроводжував угоду.

Про це пише Financial Times з посиланням на матеріали арбітражного розгляду між Шнайдером і Шифріним у Лондоні.

У травні 2010 року Шифрін подзвонив Шнайдеру з Москви, пише FT, і повідомив, що покупці, які діють "від імені російського уряду", хочуть купити частку в "Запоріжсталі" і на нього чинять "тиск", щоб Midland її продала. За твердженням Шнайдера, Шифрін сказав йому, що в Москві цю угоду розглядають як "політично стратегічну". У своїх свідченнях Шнайдер пише, що високопоставлений російський чиновник "дуже виразними словами" сказав йому провести цю операцію, а якщо ні, то його російські активи опиняться під загрозою.

FT ознайомилася на Кіпрі та Британських Віргінських островах з документами компаній, яким Midland продала частку в "Запоріжсталі". Зважаючи на них, "є серйозні підстави вважати, що ВЕБ сам оплатив усю вартість покупки і в результаті отримав контроль над часткою Midland у сталеливарній компанії".

Завод мав намір купити за $690 млн Рінат Ахметов, але Midland отримала від покупця на $160 млн більше, ніж пропонував Ахметов. З цих $160 млн на виплату Ахметову за розрив попередньої домовленості з ним повинні були піти $50 млн, $10 млн призначалися самій Midland, а решту $100 млн повинні були переказати через підставні компанії на Кіпрі і в інших місцях тим, кого Шнайдер у судових документах назвав introducers - особам, які представляли покупців і організували операцію.

Людиною, яка її організувала, згідно з судовим свідченням Шифріна, був Ігор Бакай.

Бакай був колишнім керівником Державного управління справами України, засновником і першим керівником "Нафтогазу". Після Помаранчевої революції він у 2004 році виїхав до Росії, де став, як пише FT, "рішалою".

До 2010 року, згідно з судовим свідченням Шифріна, Бакай "мав хороші політичні зв'язки на найвищому рівні" і лобіював угоду з "Запоріжсталлю".

Шифрін не знає, чи призначалися ці комісійні винятково для Бакая або також "для інших одержувачів", яких він представляв. Шнайдер у своїх свідченнях в арбітражній справі пише, що під приводом перерахування таємних комісійних Бакаю Шифрін переказав гроші собі. Однак він також стверджує, що приблизно в той час, коли проводилася операція, Шифрін сказав менеджеру Midland в Москві, що йому потрібні гроші "розплатитися з чиновниками в Кремлі". Шифрін заперечує, що говорив таке.

У заяві Бакая, наявній в арбітражній справі, йдеться про те, що він дійсно отримав гроші.

Декілька людей, знайомих з угодою щодо "Запоріжсталі", запропонували FT різні версії того, куди пішли $100 млн. Документи, проаналізовані FT, не залишають сумнівів, що Шнайдер підписав платіж на $100 млн, розуміючи, що гроші підуть людям, які представляють інтереси Кремля, відзначає FT.

Нагадаємо, зараз "Запоріжсталь" контролює "Метінвест" Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram