ГоловнаСвіт

Необхідно побоюватися фізичного усунення Константинопольського патріарха Варфоломія - експерт

Такі "дивні збіги" вже були раніше.

Необхідно побоюватися фізичного усунення Константинопольського патріарха Варфоломія - експерт
Вселенский Патриарх Варфоломей I и Патриарх Московский Кирилл
Фото: EPA/UPG

Необхідно серйозно побоюватися фізичного усунення нинішнього Константинопольського патріарха Варфоломія, що може на багато років зупинити процес визнання автокефалії Української Помісної православної церкви.

Про це написав релігієзнавець Олександр Саган у своєму блозі на LB.ua.

Він нагадав, що подібні "дивні збіги" раніше вже були в історії церковної політики. Так, оскільки кремлівські стратеги ніколи не упускали з уваги "православне" питання, зокрема і їх стараннями тільки сам процес підписання та вручення Томосу для українців у Польщі в 1924 році затягнувся на два роки і його супроводжували чотири (!) Константинопольські патріархи. Двох з них змусили відректися від престолу, а один, будучи здоровою людиною, несподівано помер через три дні після підписання Томосу... від гострої серцевої недостатності. Його ж наступник зважився оприлюднити готовий документ тільки майже через рік - оскільки ситуація навколо Томосу була на той момент заплутаною і небезпечною.

Враховуючи такий історичний "досвід", на Фанарі по-іншому (і зовсім не риторично) розглядають загрози офіційної особи Московської патріархії митрополита Іларіона Алфєєва про можливе кровопролиття у разі надання Томосу. А також стурбовані дезінформаційними "вкиданнями" у ЗМІ про нібито погіршення здоров'я Вселенського патріарха.

"Враховуючи ці обставини, необхідно серйозно побоюватися фізичного усунення нинішнього Константинопольського патріарха Варфоломія, що може на багато років зупинити процес визнання автокефалії Української Помісної ПЦ. А тому спокуса використати цю можливість з боку зацікавлених сторін зростає", - попередив експерт.

"Тому ми повинні розуміти і цінувати мужність патріарха Варфоломія, який не піддається на різноваріантний шантаж з боку Московської патріархії і московської світської дипломатії, продовжуючи курс на легітимізацію Помісної православної Церкви в Україні", - додав він.

Саган також висловив сподівання, що "відповідальні за безпеку патріарха Варфоломія особи усвідомлюють всю глибину загроз його життю, які зараз актуалізовані явно і не явно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram