Чергове отруєння "Новачком" у Британії: відомий хімік назвав це новою атакою

Чергове отруєння "Новачком" у Британії: відомий хімік назвав це новою атакою

Фото: Reuters

Мірзаянов зазначив, що такі атаки готуються винятково на державному рівні.

Хімік, причетний до розробки отрути "Новачок" в Росії Віл Мірзаянов заявив, що чергове отруєння в британському місті Еймсбері неподалік Солсбері, де у березні цього року також "Новачком" були отруєні екс-шпигун ГРУ Сергій Скрипаль разом з дочкою, є новою, свіжою атакою.

Про це він розповів у коментарі російській службі BBC.

"Я думаю, що це різні (інциденти), звичайно, різні. Тому що цей "Новачок", ця речовина - вона нестійка, тим більше у вологій атмосфері. Вона вологонестійка, вона розпадається. За чотири місяці з дня отруєння Скрипалів все повинно було розкластися, це свіжа атака", - заявив Мірзаянов.

За його словами, отруєння бойовими паралітичними речовинами не можуть бути справами рук дилетантів або терористів-любителів. "Це тільки на державному рівні підготовлено, і люди можуть зробити це тільки за допомогою хімічної зброї, підготовленої за допомогою держави", - підкреслив хімік.

Мірзаянов також знову наполіг на своїй думці, що "Новачок" розроблявся і виготовлявся в Радянському Союзі, а згодом і в Росії, і його продовжують створювати, оскільки він не заборонений жодними конвенціями.

За словами хіміка, для того, щоб вбити людину такою речовиною, достатньо лише двох міліграм на особу. Він також зазначив, що, зазвичай, "Новачок" не розпилюють, бо це загрожує отруєнням самому виконавцю атаки, а наносять на якийсь об’єкт, звідки отрута і потрапляє на шкіру людини.

Цю версію підтвердили і британські правоохоронці в останньому оновленні щодо отруєння в Еймсбері. "На підставі досліджень зразків, узятих у пацієнтів, ми з'ясували, що вони піддалися дії нервово-паралітичного агента після контакту із зараженим предметом", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 30 червня в будинку в місті Еймсбері, неподалік від Солсбері, були знайдені дві людини у важкому стані. Спочатку правоохоронні органи не виключали, що йдеться про випадкове отруєння наркотиками, проте 4 липня в Лондоні заявили, що пара була отруєна тою ж отрутою, що і Скрипалі. Постраждалими виявилися британці 44-річна Дон Стерджес і 45-річний Чарльз Роулі.

Новий випадок отруєння російською речовиною "Новачок": Британія вимагає пояснень у РФ

Новий випадок отруєння російською речовиною "Новачок": Британія вимагає пояснень у РФ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація