Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Керівництво ГПУ хоче впливати на слідчих через реорганізацію Департаменту спецрозслідувань — Горбатюк

Процедура реорганізації Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури передбачає виведення за штат всіх працівників та новий набір.

Процедура реорганізації Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури передбачає виведення за штат всіх працівників та новий набір. Таким чином вище керівництво ГПУ хоче впливати на прокурорів та слідчих, а також вибірково притягати до відповідальності фігурантів кримінальних справ.

Про це в інтерв’ю Громадському повідомив очільник відомства Сергій Горбатюк.

На його думку, немає гарантій, що усі прокурори та слідчі потраплять у штат.

«І слідчі, і прокурори, які неодноразово писали скарги на рішення генерального прокурора та його заступників, вводяться у стан залежності, адже будуть думати: «А чи візьмуть нас у штат?». Або навіть якщо і візьмуть, то будуть вести перемовини з ними, що от «я тебе візьму, але ти будеш вести себе тишком-нишком», — сказав Горбатюк.

За інформацією, наявною у Горбатюка, слідче управління підпорядковуватиметься заступнику генерального прокурора Анжелі Стрижевській, а Департамент процесуального керівництва — Юрію Столярчуку. За словами Горбатюка, і Стрижевська, і Столярчук неодноразово втручалися у діяльність його департаменту, про що свідчать відповідні заяви.

«Тобто формально вони використовують привід, але суть в людях. Якщо ми говоримо, що в нас задокументовано, що нинішні заступники, яких збираються зробити керівниками прокурорського і слідчого підрозділів, десятки разів незаконно втручалися у розслідування, то якого позитивного результату можна домогтися ліквідацією департаменту?», — заявив Горбатюк.

Реорганізація органу призведе і до позбавлення повноважень самого Сергія Горбатюка. На його думку, головна мета реорганізації — координувати можливість притягати до відповідальності фігурантів кримінальних справ.

«Інший варіант — це призначити мене керівником слідчого підрозділу, але при цьому мати вплив на прокурорів. А всі рішення, згідно з нинішнім кодексом, ухвалюються саме прокурорами. Тобто, інакше кажучи — ви там розслідуйте, але якщо ви захочете когось притягти, то це вже ми будемо вирішувати, чи треба, чи не треба і ухвалювати відповідні рішення. Тобто все в ручному режимі», — заявив Горбатюк.

Також в інтерв'ю Громадському Горбатюк заявив, що генпрокурор Луценко неодноразово намагався втручатися в підслідні йому справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «Діяльність генпрокурора Луценка не має нічого спільного із законом» — інтерв'ю з Сергієм Горбатюком

Раніше в ефірі Громадського Горбатюк сказав, що в його підрозділу  забирали провадження, які мали перспективу завершення.

Горбатюк також повідомляв, що Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України  створювали перешкоди, через які, наприклад, понад 5 місяців не розслідувалася справа колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта.

22 червня народний депутат Мустафа Найєм написав у Facebook про те, що генпрокурор Юрій Луценко планує  ліквідувати Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

Пізніше речниця генпрокурора заявила, що Департамент спецрозслідувань Генпрокуратури мають намір  трансформувати у слідче управління.