Румунський музей втратив скульптуру Бранкузі

20 червня, 2018
Костянтин Бранкузі. Мудрість Землі.1907. / Фото: ziaruldeiasi.ro

Костянтин Бранкузі. Мудрість Землі.1907. / Фото: ziaruldeiasi.ro

Експозиція Національного художнього музею Румунії в Бухаресті втратила знамениту скульптуру Костянтина Бранкузі «Мудрість Землі». Власники скульптури вирішили забрати її з музею після того як керівництво не змогло знайти фінансування, щоб оплатити страховку і продовжити договір з власниками на подальше експонування.

Створена в 1907 році «Мудрість Землі» вважається однією з ключових робіт Бранкузі. У 1911 році вона була придбана у самого скульптора інженером Гьоргем Ромашку, а в 1957-му конфіскована комуністичним урядом Румунії і переміщена в Національний художній музей. У 2012 році після довгого судового розгляду «Мудрість землі» була повернута спадкоємцям Ромашку, але продовжувала зберігатися в музеї.

Читайте: «Спляча муза» Бранкузі встановила ціновий рекорд на аукціоні в Нью-Йорку

Два роки тому вона була виставлена ​​на продаж з ціною в € 11 млн, і Міністерство культури Румунії організувало кампанію по поверненню скульптури в суспільну власність. Румунський уряд пообіцяв внести € 5 млн державних коштів, щоб повернути скульптуру, ще € 6 млн очікувалися отримати від громадян країни, однак кампанія зазнала невдачі — потрібну суму зібрати не вдалося.

Тепер адвокат власників скульптури заявив, що музей не зміг забезпечити страхування модерністського шедевра, і власники змушені перемістити роботу на зберігання в інше місце. Міністерство культури Румунії відмовилося покрити витрати.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Фейсбук та Telegram

Share: