«Розстрільний список». Які емоції переживають 47 фігурантів

ТЕМА ТИЖНЯ
«Розстрільний список». Які емоції переживають 47 фігурантів

«Главком» поспілкувався з тими, хто вже ходив на співбесіду до СБУ і тими, кого ще там чекають

Історія з інсценуванням убивства опозиційного російського журналіста Аркадія Бабченка обростає новими подробицями. 1 червня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що у так званому розстрільному списку персон, які могли бути наступними жертвами терористів, не 30, як заявлялось спочатку, а 47 осіб. Генпрокурор уточнив, що у списку переважно відомі українські журналісти, а також ті, які переїхали з Росії, і додав, що їм повідомили про небезпеку і організували захист. Тоді ж стало відомо, що на зустріч в СБУ 1 червня запросили колишніх російських журналістів Матвія Ганапольського та Євгенія Кисельова, а також українських  медійників Юрія Макарова, Тетяну Даниленко, Османа Пашаєва, Сергія Іванова. Їм розповіли про небезпеку, а також взяли з них підписку про нерозголошення таємниці слідства.

Вчора ж ЗМІ оприлюднили увесь список із 47 осіб, яким начебто загрожує небезпека.

Конкретне джерело даних у виданні не зазначають. Є припущення, що інформацію розповсюдили адвокати затриманого по справі Бабченка, які мають доступ до матеріалів справи. В СБУ заперечують, що комусь цей список передавали, так як він є таємницею слідства. Тому в Головному слідчому управлінні спецслужби відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 387 (розголошення даних досудового слідства), слідчі дії по якому тривають.

«Розстрільний список»

(для перегляду натисніть на зображення)

Хто під прицілом?

В інтерв’ю «Главкому» Євгеній Кисєльов, який одним із перших отримав запрошення до Служби безпеки, розповів, що на зустрічі з ним були присутні генпрокурор Луценко та голова СБУ Грицак. Телеведучий підтвердив, що учасникам зустрічі пропонували охорону. «Варіантів безліч - від охоронців, які будуть слідувати по п'ятах, до електронного пристрою, що потрібно активувати в разі загрози», - пояснює Євген. Він поки не вирішив, чи погодиться на охорону. «Свого часу в Москві я майже 10 років користувався послугами охоронців... Задоволення це, хочу я вам сказати, дуже маленьке. Спочатку дуже прикольно, понти і все-таке, а потім розумієш, що ці хлопці по службі зобов'язані писати звіт про те, де вони тебе взяли під охорону вранці, куди привезли ночувати, з ким ти зустрічався, з ким випивав, з ким спав, з ким їв. Дуже швидко починаєш розуміти, що ти втрачаєш право на приватне життя», - пояснив Кисельов. Ухвалювати рішення у нинішній ситуації він планує після того, як отримає поради неназваного фахівця.

Журналіст Тетяна Даниленко підтвердила «Главкому», що їй теж пропонували охорону. «На той момент, коли всі давали на це згоду, я не могла дати відповідь, мені потрібно було зважити всі «за» і «проти»,  а після того до мене ніхто не звертався», - пояснила вона.

Викликали на співбесіду до СБУ і викладача Школи журналістики Українського католицького університету Отара Довженка, але одразу приїхати йому не вдалося, а конкретної дати зустрічі йому досі так і не призначили. «Вони подзвонили, покликали мене до Києва, на вулицю Володимирську. Оскільки я живу у Львові, то спочатку взагалі не сприйняв це всерйоз. Тому що у моєму розумінні СБУ мусить знати, де я живу. Вдруге я вже пояснив їм, що вони помилились, і в СБУ сказали, що переадресують мене до Львівського управління, але поки що цього не сталося. Моє начальство з ними зідзвонювалося, вони сказали, щоб я прийшов до них, як буду в Києві. Вперше вони телефонували у п’ятницю, потім у понеділок. А сьогодні (5 червня, - «Главком») я побачив цей так званий список. Ну, гаразд, але це абсолютно безглуздо, якщо якомусь Путіну знадобилось мене вбити», - поділився своїми думками з «Главкомом» Довженко.

Заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муджабаєв взагалі вважає, що список, опублікований виданням «Страна.ua» не є справжнім. «Складений за принципом: включили всіх, про кого знали з публічних джерел, інших дописали зі стелі до 47-ми... Мета публікації – продовжити вселенський хайп, маргіналізувати тему вбивств в Україні на догоду російській пропаганді», – написав він у Facebook. Але на його думку, це не означає, що план убивства Бабченка, як і інших людей, - фейк. «Фейком їх намагаються замазати, перевести в розряд приколів, а все більше ніж серйозно», - уточнив свою думку журналіст.

Колишня російська журналістка Катерина Сергацкова, яка тепер працює в Україні, написала у Facebook, що досі не знає напевно, чи є вона насправді у списку осіб, яким загрожує небезпека. До СБУ жінка прийшла у понеділок (4 червня), їй повідомили, що вона - свідок у справі Бабченка, порушеної проти Бориса Германа. «На допиті я так нічого і не зрозуміла: чому я - свідок, навіщо вручали повістку, навіщо мене покликали. Питань у справі не було, доказів того, що я в небезпеці, не було. Навіть список не показали!», - обурена журналістка.

Журналіст Олексій Братущак після зустрічі в СБУ розповів «Главкому», що переконливих доказів небезпеки йому не надали, як і не ознайомили з матеріалами справи. «Мені відомо, що у слідства є певні записи, у яких фігуранти справи обговорюють загалом список, а не конкретні прізвища. Чи є матеріали у слідства, що хтось з кимось обговорював моє вбивство? Наскільки я знаю, таких матеріалів немає», - зазначив він.

У понеділок, 4 червня, на зустрічі в СБУ була і проукраїнська активістка Лариса Ніцой. Та її візит до спецслужби ознаменував лише скандал: Ніцой обурило спілкування співробітників служби російською мовою. Вона пообіцяла скаржитись.

А вже сьогодні 6 червня на Володимирській чекатимуть відому журналістку та блогера Олену Яхно.

7 червня - телеведучого Романа Скрипіна.

«Я написав у Facebook, що нас у списку 47 мільйонів… Решта питань - до Служби безпеки України, наскільки вона здатна забезпечити безпеку держави і кожного громадянина без всяких театральних виступів, будь ласка… Звідки у «Страни.ua» цей список – це знову ж питання до СБУ, чому у них цей список є, а у вас – немає», - так прокоментував Скрипін «Главкому» свій допис. На запитання, чи буде він брати охорону, журналіст зробив висновок, що охорона ніколи нічого не вирішувала.

Телефонували з СБУ ще до публікації списку громадському діячу Дмитру Різниченку. Йому працівники спецслужби сказали, що «було б непогано поговорити». «Я відповів, що зараз не у Києві, і геть не в курсі, що відбувається. Та мені уточнили, що поговорити таки доведеться. А сьогодні (5 червня, - «Главком») з’явився цей список», - розповів Різниченко «Главкому», додавши, що охорону брати не збирається. Зустріч в СБУ на конкретний день і час йому досі не призначали.

Служба безпеки досі не зв’язалася і з оглядачем видання «Новоє врємя» Іваном Яковиною, про це він повідомив «Главкому». Хоча прізвище журналіста є у списку, опублікованому у «Страна.ua».

Чи існує реальний ризик

Виглядає список досить дивно: тут і відомі журналісти, і ті, кого не знають навіть колеги по цеху. Є і письменники, наприклад, Юрій Винничук та Юрій Андрухович. Чому самі ці люди опинились у дивному переліку, пояснити складно. Навпроти більшості прізвищ стоять дати народження, навпроти деяких - посилання на сторінки у соцмережах, деякі імена вказані навіть без цих даних.

Російський політолог Станіслав Бєлковський у Facebook висловив припущення, що під приводом фіктивного замаху на Бабченка українські силовики хочуть взяти під охорону 47 журналістів і громадських діячів, щоб «щільно їх контролювати».

Політолог пояснив, ці люди «все прекрасно розуміють про президента Порошенка і його умовну команду». Він переконаний, Банковій потрібна лояльність цих людей на майбутніх виборах, і в обмін на лояльність їм пропонують врятувати життя. «Це форма психологічного контролю. Відмовити рятівникові життя вже (майже) неможливо. Як же його критикувати?», - робить висновок Бєлковський.

У відповідь сам Бабченко обурився тим, що Бєлковський вважає, що такий список може бути вигідний Банковій. «Порошенко тут яким боком? От, б***ть, яким взагалі боком тут Порошенко?», - прокоментував він. Коли ж Бєлковський зазначив, що спецслужби підпорядковані президенту, Бабченко прокоментував коротко: «Ідіот».

Раніше між політологом та журналістом вже виникав конфлікт у Facebook, коли Бєлковський написав після викриття спецоперації СБУ, що Бабченка ніхто не збирався убивати. «Дорогий Аркадію, ніякого вбивства не було і не передбачалося. І ти не жив з прицілом на лобі, тому що «виконавець» відмовився виконувати відразу, а «замовник» був під повним контролем СБУ. І ні з якого моргу ти не приходив, с*ка. Так що завали сьорбало, якщо можна». На що Аркадій відповів лаконічно: «Нах***й пішов».

Письменник Юрій Винничук у Facebook висловився з цього приводу так: «Важко зрозуміти логіку тих, хто вважає список-47 вигадкою СБУ. Бо, мовляв, мета взяти цих журналістів, а там є і письменники, під прес, щоб вони під загрозою замаху на себе стали лояльними до влади. Але це маячня, бо більшість зі списку якраз лояльні до влади. Себто ми бачимо багато чого з того, що нам не до вподоби, але ми проти будь-яких нових майданів», - підсумував письменник.

Викладач школи журналістики Католицького університету Отар Довженко у коментарі «Главкому» висловив думку, що сенсу включати саме його до цього списку немає. «Я насправді досить малокаліберна людина, я не займався боротьбою з Росією (хоча в принципі не проти), і не приніс Кремлю ніякої шкоди, як і Україні, і на моєму імені не здіймеш якийсь великий кіпіш», - жартує фігурант списку.

Тетяна Даниленко ж налаштована менш скептично до оприлюдненої інформації про людей, яким загрожувала небезпека. За її словами, докази СБУ щодо того, що планувалися вбивства не тільки Бабченка, були переконливими. «Це мали бути не політичні вбивства ворогів Путіна, а терористичні акти, спрямовані на дестабілізацію в Україні. Тому немає жодного значення, кого вбивати, а суть в тому, щоб створити негативний резонанс і залякати», - підсумувала Даниленко.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: