ГоловнаПолітика

Олег Сенцов оголосив голодування

"Або він загине, або його вимоги почнуть виконувати".

Олег Сенцов оголосив голодування
Фото: Sergei Kаrpov Mediazone

Український режисер Олег Сенцов, який перебуває в російській колонії за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі, почав голодування з 14 травня 2018 року.

Про це російському виданню "Медиазона" повідомив адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав Сенцова в колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

"Я, Сенцов Олег, громадянин України - незаконно засуджений російським судом, перебуваю в колонії міста Лабитнангі - оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", - написав Сенцов у записці, яку передав через адвоката.

За словами Дінзе, його підзахисний готувався до проведення голодування близько півтора місяця.

"Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду і вживав мінімальну кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки", - розповів юрист. Сенцов написав заяву про голодування на ім'я начальника колонії, де вказав як вимогу для його припинення звільнення 64 українських політв'язнів. Їхніх імен Сенцов не вказав.

"У колонії його вмовляли припинити голодування, приїжджали представники ради з прав людини при ФСВП [Федеральна служба виконання покарань]. Він заявив у відповідь, що голодуватиме до переможного кінця: або він загине, або його вимоги почнуть виконувати. Власного звільнення він не вимагав. Ідеться винятково про звільнення політв'язнів", - розповів адвокат.

Після початку голодування Сенцова перевели в ізольовану камеру, де стан його здоров'я контролює медик; зараз він стабільний.

Нагадаємо, у 2015 році Сенцова засудили до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі. За версією слідства, він створив у Криму спільноту, що влаштувала два напади і готувала ще два. Інший обвинувачений у справі, Олександр Кольченко, отримав 10 років колонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram