20:19 11.05.2018

Мінімум три гранати пронесла Н.Савченко в будівлю ВР, стверджує головний військовий прокурор

3 хв читати
Мінімум три гранати пронесла Н.Савченко в будівлю ВР, стверджує головний військовий прокурор

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос стверджує, що народний депутат (позафракційний) Надія Савченко приносила в будівлю Верховної Ради мінімум три гранати.

"Я виходжу з Верховної Ради (того дня, коли приносив до парламенту документи від генпрокурора щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Н.Савченко - ІФ) і зустрічаю лице в лице пані Надію Савченко. Дивлюся, в неї перекошене плече, вона тримає сумку на плечі. ... І без задньої думки беру знизу сумку, вона така жіноча велика ... і я намацую рукою гранату. Я знаю, що таке граната. Я кажу: "Віддай сумку, Надю". Вона: "Ні". Я кажу: "Але в тебе там заборонені речі", - розповів А.Матіос в ефірі "Радіо НВ" у п'ятницю.

Прокурор також зазначив, що Н.Савченко ввійшла до будівлі Верховної Ради з боєприпасами. Причому він зазначив, що в кишені нардеп тримала пістолет.

На уточнювальне запитання ведучого, чи справді в Н.Савченко були гранати в сумці, А.Матіос сказав, що гранат, на його думку, було щонайменше три: "Я не можу сказати, скільки там було гранат, але мінімум три".

Крім того, головний військовий прокурор поінформував про слідчу дію, що відбувалася 10 травня. "Вчора ми провели експертне відтворення подій. Хочу сказати, що міномети, привезені підозрюваним Рубаном (керівник Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан - ІФ) і підозрюваною Савченко, і ті міни, які були попередньо привезені окремо від мінометів, - учора пройшли випробування на полігоні в тій траєкторії, як планувалося, тобто обстріл Верховної Ради з території Труханового острова. Це діючі міномети, вони придатні для стрільби та для ураження", - розповів він.

Як повідомлялося, В.Рубана затримали 8 березня на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї. Він віз зброю з окупованої території на підконтрольну частину України.

Українські правоохоронці підозрюють В.Рубана в підготовці збройних нападів на вищих посадових осіб держави, в підготовці терористичного акта із застосуванням зброї та здійсненням вибухів, які могли становити небезпеку для життя і здоров'я людей.

За версією слідства, В.Рубан планував "із використанням мінометів, гранатометів, вогнепальної зброї та вибухових пристроїв здійснити збройні напади на помешкання державних діячів, політичних лідерів, зокрема: Петра Порошенка, Арсена Авакова, Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова та інших із метою їх вбивства".

9 березня Шевченківський районний суд Києва заарештував В.Рубана терміном на два місяці, до 6 травня. 20 березня Апеляційний суд Києва залишив це рішення в силі. 4 травня суд продовжив термін арешту В.Рубана на два місяці.

12 березня на допит у СБУ у зв'язку із затриманням В.Рубана було викликано Н.Савченко.

22 березня Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України Юрія Луценка і дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Н.Савченко. Її підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на життя державних і громадських діячів, підготовці до здійснення терористичного акту, створенні терористичного угруповання або терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Виступаючи в парламенті, Ю.Луценко заявив, що група, до складу якої, за версією слідства, входила нардеп Н.Савченко, планувала обстріляти центральну частину Києва з Труханового острова або з баржі.

23 березня Шевченківський районний суд Києва прийняв рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Н.Савченко до 20 травня.

11 травня генпрокурор повідомив, що українські слідчі встановили імена російських військових, які постачали Н.Савченко зброєю для вчинення теракту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА