Швейцарський суд передав ГПУ інформацію про рахунках Єфремова і відмовився їх розморожувати

Поділитися
Швейцарський суд передав ГПУ інформацію про рахунках Єфремова і відмовився їх розморожувати На рахунках Єфремова у швейцарських банках лежать більше 25 мільйонів євро, але витратити їх він не може © Андрій Товстиженко, DT.UA
Сина Єфремова, який живе в Австрії, підозрювали у відмиванні грошей, але справу закрили через недостатність доказів.

Федеральний суд Швейцарії відмовився розморожувати банківські рахунки екс-голови фракції "Партії регіонів" у Верховній Раді VII скликання Олександра Єфремова, на яких зберігаються 33 мільйони швейцарських франків (більше 26,5 млн євро). Суд також прийняв рішення про передачу Генеральній прокуратурі України інформації про рух на рахунках, а також матеріали кримінальної справи щодо сина екс-депутата Ігоря Єфремова, якого в Швейцарії підозрюють у відмиванні грошей, повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з судовим рішенням від 21 березня, оприлюдненому в реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремова будуть заблоковані до тих пір, поки Україна не доведе в суді злочинне походження коштів.

Швейцарське Відомство з протидії відмиванню коштів встановило, що, починаючи з 2006 року, на рахунки, які контролюють Ігор Єфремов і його дружина Олександра, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Подружжя проживає в Австрії і протягом декількох років судилося в Швейцарії, вимагаючи розморозити рахунки.

Власниками рахунків є компанії, зареєстровані на Кіпрі і Британських Віргінських островах, а також у Канаді. Ці ж рахунку фігурують у кримінальному провадженні, відкритому щодо Єфремова Генпрокуратурою.

Згідно з матеріалами суду, держпідприємство "Луганськвугілля" у 2008-2014 роках купило у фірм Єфремових шахтне обладнання на суму 374 мільйони швейцарських франків. При цьому компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери, незважаючи на те, що продавали обладнанні в рази дорожче за конкурентів. За даними слідства, Єфремов-старший чинив незаконний вплив на прийняття рішень по тендерах.

Для легалізації коштів використовувалася фіктивна фірма зі статутним капіталом 100 гривень, зареєстрована в одному зі спальних районів Львова. Її директор переводив у готівку мільйони гривень, перерахованих фірмами Єфремових, і передавав гроші певним людям за 200-400 гривень винагороди. Значна частина коштів, за даними слідства, була виведена за кордон.

За даними видання, швейцарські правоохоронці передали ГПУ матеріали кримінальної справи за підозрою Ігоря Єфремова у відмиванні грошей, включаючи протокол його допиту. Це справа в Швейцарії було закрито ще у 2015 через нестачу доказів.

У березні 2017 року Апеляційний суд Києва розпорядився звільнити Єфремова з-під варти, визнавши висунуті йому підозри у справі "Луганськвугілля", необґрунтованими.

Як повідомлялося, Генпрокуратура завершила досудове розслідування щодо Олександра Єфремова, якого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (організація та сприяння терористичної організації), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і державний суверенітет України), ч. 3, ч. 5 ст. 27, ст. 341 (захоплення державної будівлі) Кримінального кодексу України. 4 січня обвинувальний акт направлено до суду.

Олександр Єфремов був затриманий 30 липня 2016 року в аеропорту Києва за підозрою у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і державний суверенітет України, захопленні державних будівель, а також сприянні створенню терористичної організації "ЛНР".

Наступного дня Єфремова взяли під варту, суд неодноразово продовжував йому запобіжний захід.

13 січня 2017 року Олександра Єфремова конвоювали до Луганської області.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі