УРЯД РОСІЇ ЙДЕ У ВІДСТАВКУ. Що від цього чекати українцям?

УРЯД РОСІЇ ЙДЕ У ВІДСТАВКУ. Що від цього чекати українцям?

Завтра уряд Російської Федерації піде у відставку – стандартна процедура в цій країні після виборів президента. Що це означатиме перш за все для України?

Аналітики прогнозують доволі широкі кадрові зміни. Передусім Путін поміняє тих міністрів, які відповідають за економіку та соціальну політику. Тут все зрозуміло: соціально-економічна ситуація в Росії катастрофічна. Народ стрімко поринає у злидні й тому треба показати, що «бояр», котрі винувати (не цар же ж) міняють і треба лише знову трохи зачекати – нові «бояри» все виправлять.

Напевне, залишить за собою посаду і Мєдвєдєв, який цілком влаштовує свого боса.

Нас цікавить передусім силовий блок та зовнішньополітичне відомство. Зміни, або їхня відсутність можуть свідчити про те чи відбудеться кардинальна корекція векторів Росії в зовнішній політиці, включно з війною на Донбасі та Кримом.

Два місяці тому пройшла інформація, що Лаврова на посаді Міністра закордонних справ у новому уряді не буде. Начебто він висловив бажання піти («Я устал, я ухожу»). Якщо інформація відповідає дійсності, то тут два варіанти.

Лавров в дійсності виконае таємне «побажання» Путіна і зробить вигляд, що пішов сам – тоді у зовнішній політиці Москви можливі різкі зміни. Бо заміна керівника дипломатичної служби країни – це завжди сигнал іншим урядам: ми готові міняти стратегію.

До того ж Лавров надто «замазаний» безпардонною цинічною брехнею, свідомими образливими нападками на представників впливових країн та емоційними особистими образами – пригадуємо як він матюкався на свого колегу із Саудівської Аравії; діставалося кілька слів з «великого и могучего» очільнику МЗС Великої Британії тощо.

Утім, джерела, близькі до уряду Росії, стверджують, що Лавров з високою ймовірністю залишиться. Тоді нічого гарного чекати від Москви не доведеться. Вони вперто гнутимуть свою лінію «Я д`Артаньян, а ви…» аж поки не розвалять країну.

Анекдотичною виглядає думка генерального директора Російської ради з міжнародних справ Андрія Коротунова, який заявив, що дуже важливою є «спадковість лінії». Навіть, якщо з нашою політикою не згодні – стабільність курсу створює довіру та повагу серед наших партнерів – заявив чиновник.

Цікаво, в якому світі вони живуть – ці коротунови і лаврови? Яка повага?! Яка довіра?! Може лише з боку Зімбабве…

Але менше з тим. Фігура Лаврова буде ключовою у розумінні того, до чого українцям готуватися.

Суперенчлива інформація іде стосовно Міністра оборони Шойгу. Джерела в міністерстві упевнені, що він на своїй посаді залишиться. Це має свою логіку: Сергій Кужгетович один з тих бояр, які віддані царю душею й тілом. Надто багато злочинів їх пов`язує, як і у випадку з паном Бортніковим. Це та невелика жменька людей, на яких Путін все ще може спертися. Принаймні, він так вважає.

А от про масштабні кадрові чистки серед вищого генералітету Міноброни РФ говорять. І це свідчить лише про одне: цар зволив виявити велике невдоволення станом справ у війську.

Тут і десятки мільярдів доларів фінансування, які кудись зникли, залишивши більшість солдатиків ходити у старому камуфляжі, від подібного якому українська армія відмовилася. Тут і ганебні поразки в Сирії. Тут і страшна поразка в Україні, відвертий провал стратегічних планів від 2014 року.

До того ж, «чистка» Міністерства оборони значно підточить позиції самого Шойгу, який в останні роки надто уже набрав сили, «нагуляв жирку». А Путін панічно боїться свого оточення.

І тут слід сказати, що не менше чуток про те, що Шойгу міністром не буде. Причому з джерел не менш поважних, ніж Міністерство оборони. Саме анонсовані кадрові чистки можуть бути опосередкованим цьому підтвердженням: готуютья кадрові перестановки під нового міністра. Тоді з Донбасом все стає більш цікавим.

Отже, уже завтра-післязавтра ми можемо дізнатися наскільки зміниться стратегічний курс Кремля. І кадри, які «решают все», нам це покажуть.

Поки що ситуація характеризується латинським виразом Contra spem spero!

ПАВЛО ПРАВИЙ

Залишити відповідь