УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Шість боєголовок: Росія "повернула" Україні ядерний статус

297,6 т.
Шість боєголовок: Росія 'повернула' Україні ядерний статус

Після анексії Криму, на початку 2016- го, цілком можливо, що ядерну зброю Україні повернули окупанти, розмістивши на території півострова шість ядерних боєголовок.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, пише в своїй статті для ZN.UA пише Тетяна Вербицька, прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

"В першу чергу, це грубе порушення Будапештського меморандуму, оскільки юридично Крим - це територія України. Ми як неядерна держава знову стали ядерною", - пояснив Мустафа-ага.

Читайте: ВМС України подражнили окупантів біля Криму

За його словами, він звертався до Міністерства закордонних справ і говорив з багатьма депутатами про те, що Україні необхідне сприяння МАГАТЕ.

"Адже загроза нависла не тільки над Україною, а й над усім Чорноморським басейном", - прокоментував ситуацію нардеп.

Відзначається, що інформація про розміщення ядерних боєголовок в Криму не підтверджується професійними джерелами. Втім, ті ж джерела повідомляють про те, що після окупації Криму в колишньому феодосійському радянському сховище ядерного зброї, знищеному в 90-і роки минулого століття, була виставлена ​​охорона, розгорнуто масштабне відновлення об'єкта.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше в Міноборони допустили повернення ядерного статусу України.