ua en ru

Мовну статтю у законі про освіту не змінюватимуть, - МЗС

Мовну статтю у законі про освіту не змінюватимуть, - МЗС Фото: Василь Боднар (carpathia_gov_ua)

Україна не готова погоджуватись на ультиматуми

Україна не йтиме на вимогу з боку Угорщини та не змінюватиме мовну статтю закону про освіту. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар в інтерв'ю "Сегодня".

"Звичайно, ніхто не змінюватиме статтю 7 закону про освіту. Закон вже в дії, він рамковий і без вироблення імплементаційного механізму його неможливо застосувати", - сказав Боднар.

Дипломат зазначив, що готові піти на компроміс із угорською громадою Закарпаття, де викладання у чималій кількості шкіл ведеться угорською мовою. Однак Україна не готова погоджуватись на ультиматуми.

"Ми також готові, і на це може впливати угорська громада, до формування нового тексту закону про середню освіту. На конструктив ми готові, на ультиматуми - ніколи", - сказав Боднар.

Він також додав, що вже є пакет напрацювань до закону. Йдеться, зокрема, і про розширення перехідного періоду до 2023 року.

"Є наші пропозиції щодо укладення декларації, заяви чи додаткового протоколу, який би вважався угорською стороною додатковим нормативним актом, це і наша готовність до консультацій з меншинами, доведення позицій що є в реальності, а що накручено чи додумано", - підкреслив дипломат.

Боднар заявив, що Україна чекає формування нового угорського уряду. І вже залежно від цього будуть запропоновані консультації від найвищого до експертного рівня.

Нагадаємо, раніше глава угорського МЗС Петер Сіярто заявив, що Угорщина знову почне підтримувати Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і в нього будуть внесені зміни.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на таку заяву Сіярто та назвали її маніпуляцією. "Угорщина маніпулює, оскільки: уряд України вже затвердив законопроект про продовження перехідного періоду до 2023 року; Венеціанська комісія вказала, що і як вдосконалити", - сказав тоді заступник глави українського МЗС Василь Боднар.